Teraz jest wtorek, 10 grudnia 2019, 02:06




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 BAGAM POMOCY!!! 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 29 lutego 2004, 13:32
Posty: 2
Post BAGAM POMOCY!!!
BAGAM O POMOC NIE MOGĘ ŚCIĄGAĆ FILMÓW NA KOMPA PRZEZ FIREWIRE
:(
mam problem z moim kompem (mam P4 2.4GHz/512M ramu/ firewire 1394 adapter/ USB 2.0 / dysk szybki/płyta MSI 845MAX (MS-6566E))

Cos mi odbilo i zrobilem update biosu na nowszy !
nowlasnie przed tym update BIOS działało wszystko poprawnie tzn sciągałem filmiki bez problemu sterowniki firewire ladowały sie automatycznie i kameraz działała bez zarzutu po zainstalowaniu Unlead VIDEO STUDIO6.0 nie mialem zadnych problemów ze zgraniem i obróbką.
Nowłasnie przed a teraz nie działa jak powinno moją kamerę (Panasonic NV-DS65) (którą podłanczam do kompa przez firewire) rozpoznaje jako nie znane urządzenie klasy 61883 sterownik firewire komp ma załadowane poprawnie wiec co jest grane
Nowy BIOS był do tej plyty! przywrucilem starego BIOS'a i nadal to samo co mam zrobic zeby działało wszystko jak powinno??

///PS> PRZESTRZEGAM WSZYTKICH NIERÓBCIE UPDATE BIOSU JAK WAM WSZYSTKO DZIAŁA OK BO MOŻE WAS SPOTKAĆ TO CO MINIE SPOTKAŁO /// :( :(

_________________
Pozdrawiam ALL
Komrente


niedziela, 29 lutego 2004, 13:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
imho
only pełna reinstalka systemu


niedziela, 29 lutego 2004, 15:45
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2003, 21:44
Posty: 187
Post 
Można spróbować odzyskiwania systemu (data z przed upgrade Biosu), ale nie koniecznie zadziała jak należy. To tylko Windowz. :lol:


środa, 3 marca 2004, 03:11
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 29 lutego 2004, 13:32
Posty: 2
Post witam
dzieki za podpowiedzi

przeinstalowałem już system Windows Xp i linuxa - postawiłem je od nowa

przywrociłem poprzedni BIOS'ik tzn nie stety nie zachowany tylko przywrociłem ten pierwszy wgrywajac zciagnieta wersje z neta (ze strony producenta tj. MSI)

i nic nie pomogło a firewire rozpoznawany również jako karta sieciowa


hm jesli ktoś moze mi pomoc to prosze o rady

_________________
Pozdrawiam ALL
Komrente


czwartek, 4 marca 2004, 01:12
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 11 września 2003, 13:05
Posty: 43
Lokalizacja: CENTRUM
Post 
znasz troche BIOS?? wystarczy poszukac w ustawieniach BIOSA - nie znam akurat tej wersji biosa, ale mozesz miec powylaczane porty wpsolpracujace z karta fiwi
najlepiej jak znajdziesz ksiazeczke od plytki glownej i w rozdziale bios jest wszystko opisane.
pozdrawiam

p.s.
a jak to nie pomoze, proponuje wyjac bateryjke, by zresetowac ustawienia biosa a jak to niepomoze, coz moze cos innego poradzimy

pozdr

_________________
m.z.


czwartek, 4 marca 2004, 10:37
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2003, 21:44
Posty: 187
Post 
To normalne, że kontroler FireWire widziany jest jako karta sieciowa.


czwartek, 4 marca 2004, 12:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post komrente
Hm niewiem co mam zrobić w tym Bios'ie jeśli chodzi o to to dokońca nie czaje tego tematu narazie sie ucze wszystkiego
wiem ze firewire jest rozponawane jako karta sieciowa

moje firewire jest rozpoznawane pod Wxp normalnie jako firewire i jako karta sieciowa tylko gdy podlanczam (jak juz napoczątku pisałem) kamere Panasonic NV-DS65 mam wtedy problemy bo widzi ją jako nieznane urządzenie i nie moge nic sciągać z niej na kompa. w czym problem? nie mam pojecia

Mam pytanko czy ta opcja z bateryjką niejest zbyt drastyczna i nie uszkodzi mi biosu? lub plyty?

pozdraiwam

Komrente


piątek, 5 marca 2004, 22:01
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
Wyjęcie baterii biosu jest bezpieczną i dość często praktykowaną metodą. Na płycie są też specjalne zworki, które służą do "resetowania" ustawień biosu. Po tych operacjach bios ustawiany jest w ustawieniach domyślnych. Przy starcie kompa możesz mieć komunikat o błędzie ale to normalne - wchodzisz do biosa i włączasz opcję "Load bios default" (czy jakoś tak) i masz dziewiczy biosik.


sobota, 6 marca 2004, 08:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post wyciągam baterie i co dalej?
ok
wyciagam i co dalej jak go ustawic ?


Pozdrawiam all
Komrente


sobota, 6 marca 2004, 22:02
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
Ale ale ! Trochę inwencji własnej ! Napisałem: po zresetowaniu biosa załaduj ustawienia domyślne no i potem, krok po kroku zmieniaj funkcje biosa za każdym razem sprawdzając czy przyniosły odpowiedni skutek. Wim, że to żmudna robota ale tak trzeba. Znajdź też instrukcje do swojej płyty głównej lub też opis biosu i opcji w nim zawartych i.... kombinuj. Tu nie ma prostej recepty: "kliknij na coś i gotowe".


niedziela, 7 marca 2004, 11:14
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL