Teraz jest wtorek, 21 maja 2019, 21:41




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Problem z eksportem materiału z komputera na MiniDV 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 25 marca 2004, 14:45
Posty: 3
Post Problem z eksportem materiału z komputera na MiniDV
Witam!

Mam problem ze zgraniem materiału z komputera na kamerę. Film jest oczywiście skompresowany kodekiem MiniDV (jest to zresztą czysty materiał zgrany wcześniej z kamery). Użwam łącza FireWire. Kamery (bo próbowałem już na dwóch modelach) to Canon ZR 70 MC (odpowiednik bodajże modelu 630 w systemie PAL) oraz Panasonic PV-DV103D. Z tego co mi wiadomo obie posiadają odblokowane DV-In. Canon nawet po podłączeniu kabla FW wyświetla na ekranie napis "DV IN".

Problem polega na tym, że w trakcie nagrywania występują jakieś przerwy w wysyłaniu sygnału. Używam programu Scenalizer Live! i w nim film cały czas jest odtwarzany. Na kamerze natomiast występują losowe zaniki obrazu (wraz z dźwiękiem). Tzn. zamiast filmu ekran jest niebieski, tak jak podczas pauzy w trybie odtwarzania na kamerze.

Podobna sytuacja wystepuje w przypadku obu kamer. Dodam jeszcze, że kabel jest raczej sprawny, bo wcześniej film został nim zgrany do komputera i jest zgrany dobrze, a złącze FireWire to SB1394 wbudowane w kartę Creative SoundBlaster Audigy.

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Otóż podczas nagrywania na kamerę przez DV-In wyświetlacz kamerki raz na jakiś czas (ale dosyć często) lekko drga, wręcz przeskakuje, góra-dół.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.


czwartek, 25 marca 2004, 14:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
Miałem podobny problem z SB1394. Pomogła przesiadka na kartę Fire Wire za (wtedy) 100 pln na układzie Agere. Spróbuj od kogoś pożyczyć inny kontroler FW i zobacz, czy coś to zmieni.

Pozdrowienia
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


czwartek, 25 marca 2004, 16:36
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 25 marca 2004, 14:45
Posty: 3
Post 
Niedobrze, bo specjalnie zmieniałem SB Live! 5.1 na Audigy dla FireWire :)

Przejdę się ze sprzętem do kolegi, który ma FW wbudowane w płytę główną i zobaczę.

A czy miałeś jeszcze jakieś inne problemy związane z portem na Audigy?


czwartek, 25 marca 2004, 18:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
No i rzeczywiście... na kontrolerze wbudowanym w płytę główną opartą na nForce poszło bez żadnego problemu.

Jeszcze raz dzięki za pomoc.


poniedziałek, 29 marca 2004, 01:34
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 25 marca 2004, 14:45
Posty: 3
Post 
Ten Gość to oczywiście byłem ja. Zapomniałem się zalogować :D

Dzięki Ulv!


poniedziałek, 29 marca 2004, 01:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL