|
Teraz jest niedziela, 24 stycznia 2021, 06:59
|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
MPEG w locie na celeronie 2,4
Autor |
Wiadomość |
Gość
Aktywny bywalec
|
 MPEG w locie na celeronie 2,4
Posiadam komputer celeron 2,4 , 256 DDR-ram , 30 Gb 7200obr ,
Win XP-Pro i po kupieniu kamery (Canon XM-2) chciałem zgrać materiał (kożystajac z programu Ulead Video Capture 7) na dysk pakując w locie do formatu mpeg . Niestety oglądając materiał zgrany nie jest płynny tylko są szarpnięcia w momencie zapisu na dysk . Podejżewam że gdyby był jakiś inny program zgrywająco-pakujący to może by nie było tego efektu . Proszę o jakąś poradę .
|
czwartek, 6 maja 2004, 06:16 |
|
 |
Rafal
Aktywny bywalec
Dołączył: niedziela, 29 grudnia 2002, 23:53 Posty: 336 Lokalizacja: podlasie
|
Podałeś za mało danych o swoim PC. Myslę że to wina RAMu, masz go za mało, przynajmniej przy Win XP, równie dobrze może być źle skomfigurowany win, programy pracujące w tle, defragmentacja dysku, ilość partycji........
Pozdr.
|
czwartek, 6 maja 2004, 06:53 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
Serdeczne dzięki za zainteresowanie się moim problemem . Nie mam partycji , mam tylko dysk "C". Dysk przeszedł defragmętację , składniki windy są standardowe takie jak po zainstalowaniu . Co dalej robić ???
Pod adresem jest wykaz pracujących w tle programów : http://alvid.fm.interia.pl/menedzer%20z ... indows.JPG
|
piątek, 7 maja 2004, 08:20 |
|
 |
Rafal
Aktywny bywalec
|
1. Napewno niemały wpływ ma praca zbędnych programów w tle.
2. Podziel dysk na 2 partycje, 8 - 10Gb i druga reszta, ma być NTFS.
3. Uruchom komputer, poczekaj minutę (nic nie uruchamiaj) i zrób screen menadżera/ wydajność.
4 Zrób screen ustawień Video Capture Property Settings i MPEG Settings.
4. Jak przechwytujesz do DV to jest OK, czy też gubi klatki?
5. Optymalizacja winXp to podstawa, na standardowych ustawieniach nie da się pracować.
Oczywiście rozumiem, że przechwytujesz przez FireWire.
|
piątek, 7 maja 2004, 08:54 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
podepne sie ze swoim problemem tu:
probowałem na swojej "wypasionej" maszynie zrzucac zgrany material po Fire Wire.
Niestety testowa sekwencja o długości 1min zgrana za pomoca Ulead'a lub Pinnacle gubi klatki, i to w dość pokaznej ilosci bo okolo 200
Pierwotnie obarczyłem winą tego stanu rzeczy dysk (jakis samsung 5200obr) wymieniłem go na szybszy , na nowym dysku zainstalowałem goluśkiego win XP i programy do obróbki. Efekt podobny- duza ilość zgubionych klatek.
Co do konfiguracji:
Duron 1.2
ramu 384Mb
dysk 80 giga (7200obr) :podzielony na 3 partycje , wszystkie NTFS - po defragmentaryzacji
Może to wina małej ilości ramu? moze ram jest walnięty? -jakim softem dokladnie przetestowac kosci?
kamerka panasonic GS-10(co tu chyba znaczenia nie bedzie miało)
pozdrówka
bartula
[SDTV team]
|
sobota, 8 maja 2004, 18:52 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
problem rozwiązałem:))
Może innym się przyda:
Okazalo sie, że nie jest winny słaby procek, mało Ram'u , czy wolny dysk... Przepiąłem kontroler Fire Wire na inny slot PCI i problem zniknął
pozdrówka
bartula
[SDTV team]
|
niedziela, 9 maja 2004, 12:02 |
|
 |
Rafal
Aktywny bywalec
|
Masz rację, po prostu winne było współdzielone przerwanie, o czym kompletnie zapomniałem, a to przcież podstawy. 
|
niedziela, 9 maja 2004, 14:57 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|