Teraz jest środa, 22 maja 2019, 05:02




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 pasek zakłóceń 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post pasek zakłóceń
Mam problem.
przy zgrywaniu materiału z vhs na komp. w pełnej rozdzielczości, występuje na dole pasek zakłóceń. W programie Ulead Studio 6.5 mogę ustawić rozciagnięcie obrazu i teraz następuje problem.
Chce np. stworzyć płytke SVCD lub DVD bez tego paska. kiedy rozciagam obraz i eliminuje ten pasek to na monitorze jest ok ale już przy odtwarzaniu z odtwarzacza DVD zarówno z Płytki DVD jak i SVCD na TV obraz lata na kilku grubych paskach równocześnie. Przy rozciągniętym obrazie w formacie VCD nie występuje to zakłócenie.
Czy ktoś może mi poradzić w tej sprawie?

Zależy mi na tym aby zrobić taką płytke bez paska zakłóceń aby go nie było na monitorze ale żeby też płyta była normalnie odtwarzana z DVD na telewizorze
Czy warto eliminować pasek zakłóceń skoro są takie problemy później ?


czwartek, 13 maja 2004, 16:32
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
jesli ci to bardzo nie przeszkadza na monitorze to zostaw jak jest, na tv tego nie bedzie widac


piątek, 14 maja 2004, 08:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
dzięki bardzo za odpowiedź.
Wnioskuje z tego że chyba jest to typowy problem nie do rozwiazania.

Jeśli ma ktoś jeszcze jakiś pomysł to będe wdzieczny, bo nie lubie tak szybko rezygnować.


piątek, 14 maja 2004, 11:01
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 531
Lokalizacja: Lipsko
Post 
A może by pasek zakłóceń przykryć czarnym paskiem na jego szerokości. Myślę, że lepiej jest oglądać "nic" niż jakieś farfocle.


piątek, 14 maja 2004, 13:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post pasek zakłóceń
powoli rozwiązuje tą zagadke
dzięki za sugestie . Już próbowałem maskować i rzeczywiście jest to jakieś rozwiazanie. Ale powalcze jeszcze z tematem.


piątek, 14 maja 2004, 16:02
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Do tego celu służy funkcja crop.Można przez to wyciąć dowolny bok obrazu o dowolną liczbe pikseli.Divx 5.1.1pro ma taką fukcje i nie tylko on.Na pewno nie ma jej pinnacle studio 8.


niedziela, 16 maja 2004, 00:23
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post dzieki
już próbowałem ale mam tą opcje zablokowaną w moim Divx 5.1.1
nie wiem dlaczego?


niedziela, 16 maja 2004, 18:59
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
heh ...
crop jest w filtrach :P na dole po prawej ... :P


poniedziałek, 17 maja 2004, 18:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post pasek
jest problem dodatkowy.
Ponieważ jeśli obcinam cropem marginesy i zostawiam go w Avi, aby go później przerabiać, to obraz ma straszne zakłócenia( latające poziome pasy-ale nie jest to charakterystyczny grzebień przeplotu). Nawet jeśli zamieniam na Divx powyżej 355x288 to też są zakłócenia. Przy rozmiarze 355x288 jest wszystko ok.

nie wiem dlaczego


wtorek, 18 maja 2004, 20:37
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL