Teraz jest niedziela, 18 sierpnia 2019, 01:02




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Canopus PROCODER 2.0 test jakości 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 22 sierpnia 2003, 18:52
Posty: 25
Post Canopus PROCODER 2.0 test jakości
Witam po dłuższej przerwie. Pojawił się nowy Procoder 2.0. wg opini producenta jest to najlepszy z dotychczasowych. Ciekaw jestem czy warto się przesiadać z wersji 1,5 na 2.0. Jesli już ktoś testował 2,0 to proszę o opinię. Czy jest lepszy od swojego poprzednika 1,5, może szybszy ?. Producenci czasami przesadzają dlatego też najlepszą opinią jest opinia użytkowników którzy już ten proces przerabiali.

No to nara - pozdrawiam wszystkich. :roll:


poniedziałek, 5 lipca 2004, 09:58
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 4 stycznia 2004, 19:48
Posty: 140
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Co tu dużo mówić - Procoder zawsze był beznadziejny, może w wersji 2 poprawili tą koszmarną jakość. W okolicach bitratu 1000kb/s same kwadraty. Przetestowałem wszystkie dostępne kodery - Proceoder 1.5 jest z deka lepszy od MainConcepta, ale daleko mu do TMPGencodera czy CinemaCrafta.
Update:
W wersji 2 śmiało można powiedzieć że Canopus odwalił dobrą robotę - testy dalej w tym wątku.

_________________
Zapraszam na forum Vegas Video http://kamera.knc.pl/forum
Mój GG: 1542615


Ostatnio edytowano piątek, 3 września 2004, 11:49 przez Elektron, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 5 lipca 2004, 10:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam !

Jakość Procoder 1.5 czy też 2.0 jest bezdyskusyjna i bez porównania lepsza od innych kodeków. Dowody są wystarczy zrobić materiał tym samym bitrate na dwóch kodekach i porównać. Przy 6000 kb/s na Procoderze jakość jest taka jak na 7000 kb/s na innych kodekach.
Z tym bitratem 1000 kb/s to Pan Elektron przesadził - toż to kompresja dobra dla DIVXa a nie dla DVD!
Procoder 2.0 jest szybszy od 1.5. Zresztą cena programu około 600$ mówi nam iz mamy do czynienia z produktem profesjonalnym.

pozdrawiam

Piotr


poniedziałek, 5 lipca 2004, 11:43
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 4 stycznia 2004, 19:48
Posty: 140
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Poproszę o próbki materiału zakodowanego przez pana Piotra S. I niech mi wyjaśni w jaki sposób określić róznice w jakości przy bitracie 7000, bo na mój gust przy takiej przepływności to wszystko wygląda dobrze.

Cinema Craft Encoder kosztuje 2500$ więc jest pięć razy drozszy i lepszy od Procodera.

_________________
Zapraszam na forum Vegas Video http://kamera.knc.pl/forum
Mój GG: 1542615


poniedziałek, 5 lipca 2004, 11:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 23 grudnia 2003, 12:01
Posty: 253
Lokalizacja: Głogów
Post 
posiadam wersje procodera 2.o material 2h koduje mi w master quailty w 2h zapierdziela ze hoho pozatym jakosc jest niesamowta co tu duzo mowic roznica jest ogromana miedzy 1.5 a 2.0!!!POLECAM!

_________________
=---TranceKostek---=


wtorek, 20 lipca 2004, 13:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re...
Witam,
Faktycznie ProCoder w wersji 2.0 to jakby inny program.
Pomiędzy poprzednimi wersjami jest prawdziwa "przepaść".
Materiał DVCAM 1h koduje z ustawieniami "HighQuality" z szybkością
1.4 x Realtime (Przy ustawieniach "High Speed" 1.7 x Realtime)
Mankamentem jest tylko cena - 2.400 PLN i denerwujący kluczyk USB.
Pozdrówka.


wtorek, 20 lipca 2004, 14:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
No właśnie, co to jest ten kluczyk USB ??


piątek, 13 sierpnia 2004, 09:12
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
klucz usb to cos co wkładasz do portu usb i procoder dopiero działa. Nazywaja to "klucz sprzętowy" Pirackie wersje raczej go nie mają :D


piątek, 13 sierpnia 2004, 15:15
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re...
Witam,
Dokładnie jest tak jak pisze "lightvideo". Oryginał ProCodera v.2.0 posiada zabezpieczenie w postaci "klucza USB". Bez tego program nie działa. Pozdrówka.


piątek, 13 sierpnia 2004, 16:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Instrukcja ProCodera 2
A czy ktoś z szanownych forumowiczów, mógłby wskazać jakąś instrukcję obsługi (po polsku najlepiej) ProCodera w wersji 2, taką jak np. umieszczono dla wersji 1 na stronie: http://cdrinfo.pl/artykuly/dvtodvd/strona4.php

Zbyt wiele tam różnych zawiłości (...dla laików) przy wyborach.

A jeśli takowej instrukcji nie sporządzono, czy ktoś mógłby sporządzić niewielki przewodnik jak przejść np. przez zakładkę Target-->Add-->Load Target Preset (co należy tam wybrać: czy DV-AVI Canopus czy Microsoft oraz czy inne specyfikacje ustawić). Chodzi mi tylko o tradycjną konwersję z DV PAL avi na płytkę dvd filmu 1,20 h.

Byłbym serdecznie wdzięczny. :D
Pozdrawiam


poniedziałek, 16 sierpnia 2004, 14:01
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 4 stycznia 2004, 19:48
Posty: 140
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Oto efekt testu encoderów:
minuta materiału kodowana do CBR 6000. Komputer Athlon XP 2000MHz
1.Cinema Craft Encoder 2.67(CGfiltr) -czas 41 sekund
2. Mainconcept Encoder 1.4 -czas 60 sekund
3. Canopus Procoder 2 (speed) -czas 62 sekundy
4. TMPGencoder 3 -czas 105 sekund
5. Canopus procoder 2(master) -czas 118 sekund

a oto widok skompresowanych klatek:
DVObrazekCCE267CGObrazekMCObrazek
CP2SObrazekTMPGObrazekCP2MObrazek


Musiałem zrobić małą zmianę - kolega zauważył że nie wybrałem w CCE zakładki quality - teraz jest.

_________________
Zapraszam na forum Vegas Video http://kamera.knc.pl/forum
Mój GG: 1542615


Ostatnio edytowano piątek, 3 września 2004, 10:34 przez Elektron, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 2 września 2004, 17:13
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
Na moje oko to dwa ostatnie ujęcia są najlepsze - czyli MPGencoder 3 i Canopus procoder 2(master).


czwartek, 2 września 2004, 17:30
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 4 stycznia 2004, 19:48
Posty: 140
Lokalizacja: Warszawa
Post 
A teraz to co najlepsze - czyli z wesela:
2pass VBR 3000kb/s czyli 3 godziny na płytę. minuta materialu kodowała się CCE 90 sekund ,Procoder (speed)99 sekund
DVObrazekPROObrazekCCEObrazek

No teraz się wszystko wyjaśniło - Procoder 2 rzeczywiście generuje super obraz - tylko chyba nieprawdziwy,bo wyczyszczony ale bardzo inteligentnie bez utraty szczegółów! Zobaczcie sami - ta sama klatka na procoderze ale 6000kbitów - widać wyraźnie że szumy z kamery zaczynają być widoczne.
Obrazek
Można nawet powiedzieć że materiał na 3000 będzie lepiej wyglądał niż 6000 jeżeli materiał jest zaszumiony - Co wy na to?

_________________
Zapraszam na forum Vegas Video http://kamera.knc.pl/forum
Mój GG: 1542615


piątek, 3 września 2004, 12:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post podpisuje się
NO ja się jak zwykle podpisuje pod tym co powiedział, napisał, namalował, wykreślił, skreślił zasugerował pan Piotr :)


piątek, 3 września 2004, 13:29
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Jakość w PRO 2.0
No cóż, analizując poszczególne klatki zamieszczone przez kolegę Elektrona rzeczywiście widać przewagę Procodera nad innymi kodekami. Różnice co prawda nie są zbyt duże ale skoro widać je gołym okiem należy sądzić, że Procoder rzeczywiście jest najlepszy. Pokusiłem się o zrobienie podobnego testu i wyniki, które uzyskałem potwierdzają to co napisałem wcześniej.
Mam tylko pytanie do szanownych kolegów korzystających z Procodera 2.0
Przy ustawieniu metody kodowania video na Constant Bitrate i audio na PCM, nie mogę wybrać większej wartości bitrate niż 7800. Czy u Was również występuje to zjawisko ? Jeśli audio kompresuje do mpega to nie mam ograniczenia w ustawianiu bitrate'u dla video.


piątek, 10 września 2004, 12:12
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL