Teraz jest piątek, 22 listopada 2019, 19:20




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 SVHS i zgranie w dobrej jakosci przez vivo 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post SVHS i zgranie w dobrej jakosci przez vivo
Witam wszystkich mam pytanko posiadam wiele kaset nagrane w formacie SVHS ostatnio zakupiłem sobie kartę graficzną z wejściem VIVO więc teraz mam możliwość wgrania wszystkich tych kaset do kompa i zrobienia edycji dodatkowych napisów i pomontować materiał i tu zaczął się problem jakim programem mam to zgrywać i jaki kodek użyć żeby miał najlepszą jakość czy da się coś z tym zrobić….próbowałem na pover director ale gubi klatki i

Komputer, jaki posiadam to:
AMD Athlon XP 2000. 1.6gh
512ram ddr 400
radon 9600 pro+vivo 256 ram ddr
ASUS płyty nie pamiętam jaki model

Czy z tym sprzętem jestem coś w stanie zrobić

PROSZĘ O POMOC
pozdrawiam


wtorek, 3 sierpnia 2004, 09:44
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
Program powinieneś mieć
razem z garfa, którą kupiłeś

albo inny dowolny

nie ma dziwne,ze gubi klatki wszak to analogowo zgrywasz
Lepiej pożycz od kogoś kamerkę, co robi za konwerter analogowo cyfrowy
dokup kontroler FW na pci(ok. 100) a z nim będziesz miał jakiś prosty prog. do zgrywania(przeważnie do dv2pal.avi albo mepg1) i montażu.
A jak chcesz koniecznie po analogu to nie naj. jakość i gubienie klatek prawie obowiązkowe


wtorek, 3 sierpnia 2004, 10:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Rzeczywiście, odpowiedni program powinieneś mieć dołaczony do karty.

Jeśli nie, to proponuję poszukać programu "Virtual Dub", lub "Adobe Premiere" - w nich również można zgrywać film z kamery.

Co do jakości - to materiał zgrywany z VHS zawsze będzie średniej jakości, ale trzeba to przeżyć ;-) i probowac uzywac roznych kodedkow. sa ich dziesiatki do sciagniecia. Posiedzisz dwa dni nad zgrywaniem roznymi kodekami, ale znajdziesz ten najlepszy :-D !

pozdrawiam


wtorek, 3 sierpnia 2004, 12:26
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Program który dołączono do karty graficznej to video studio7 ale nie zachowuje się stabilnie (zawiesza się) podczas próby odtworzenia materiału zgranego a gdy zgrywam bez kompresji to występują paski pionowe coś jak efekt przeplotu i cały komp. się zawiesza u kumpla jest to samo mimo że ma mocniejszą maszynę ode mnie albo ja coś żle robie albo to oprogramowanie jest kiepskie. Wspomniany wcześniej pover director zachowuje się lepiej ale Gubi klatki mimo że wymagania w opisie na zgrywanie mpeg 2 to amd 2000+ i 512 ram
Jeśli nic nie wykombinuje to spróbuje sposobu jam3
pozdrawiam


wtorek, 3 sierpnia 2004, 13:01
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 19 września 2003, 10:50
Posty: 48
Post 
Mam bardzo podobną konfigurację kompa tylko grafika GF-fx5600 i zrzut robię po analogowych łączach. Po wielu próbach i testach doszedłem do całkiem przyzwoitej jakości i wielkości. Programy do przechwytu to IuVCR(bardzo dobry do przechwytu) albo Pinnacle 9 (tym można przechwytywać, obrabiać i wysłać z powrotem na VHS albo stworzyć VCD) do tego kodek PicVideo ustawiony na 95% i wtedy 1godz. zajmuje około 14GB i zero zgubionych klatek.
Powodzenia.


czwartek, 19 sierpnia 2004, 11:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
Panowie nie wzieliście jeszcze jednej kwestii pod uwagę.
Mianowicie płyta główna. Kllega nie napisal nic o płycie.
z doswiadczenia wiem że płyty z chipsetem via często sprawiaja problemy. Kolega nie napisal na jakim chipsecie ma płytę.
Z drugiej strony nie mozna sie za duzo spodziewać po zgrywaniu analogu przez karte graficzna. Zazwyczaj sa problemy z jakością i wydajnością.
Najlepiej zastosować się do wskazówek jam3 lub kupic analogową karte wideo sprzetowo wspomagającą kompresję.

Pozdrawiam


czwartek, 19 sierpnia 2004, 12:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
ja mam karte na radeonie 9200 z vivo do tego athlona 2600 i uzywam studio9. zgrywalem ostatnio 1,5 godz. z vhs i nie zgubil ani jednej klatki i do tego mpeg mial kolo 4gb a nie 14... obraz lecial po s-video (adapter scart do s-video +dzwiek). co do jakosci to nie spodziewaj sie cudow...


sobota, 21 sierpnia 2004, 12:00
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
mike77 napisał(a):
ja mam karte na radeonie 9200 z vivo do tego athlona 2600 i uzywam studio9. zgrywalem ostatnio 1,5 godz. z vhs i nie zgubil ani jednej klatki i do tego mpeg mial kolo 4gb a nie 14... obraz lecial po s-video (adapter scart do s-video +dzwiek). co do jakosci to nie spodziewaj sie cudow...

bo zgrywasz w mpeg2? w sredniej jakości
a kolega pewnie zgrywał dv(pal).avi
dlatego 4 a 14 GB


sobota, 21 sierpnia 2004, 12:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
zgadza sie. tylko ze mpeg2 w jakosci dvd. poza tym nie wiem po co zgrywac do avi (14 gb-owego) skoro nie odbije sie to w zaden sposob na jakosci...


sobota, 21 sierpnia 2004, 15:39
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
mike77 napisał(a):
zgadza sie. tylko ze mpeg2 w jakosci dvd. poza tym nie wiem po co zgrywac do avi (14 gb-owego) skoro nie odbije sie to w zaden sposob na jakosci...

bo swietnie nadaje sie do edycji, modyfikacji etc.


sobota, 21 sierpnia 2004, 15:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
jak widac po ilosci postow nie wymiatam doswiadczeniem. ale powiedz mi jam3 co uzyskam poprzez nagranie tego jako dv.avi . edycja mpeg2 przebiegala absolutnie bezproblemowo. jedyne co moge sobie wyobrazic to ze moze skrocic sie czas tworzenia filmu (dvd) . bo jesli nie to nie widze sensu zajmowania 14-15gb wiecej dla satysfakcji posiadania avi.


sobota, 21 sierpnia 2004, 16:15
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
mike77 napisał(a):
jak widac po ilosci postow nie wymiatam doswiadczeniem. ale powiedz mi jam3 co uzyskam poprzez nagranie tego jako dv.avi . edycja mpeg2 przebiegala absolutnie bezproblemowo. jedyne co moge sobie wyobrazic to ze moze skrocic sie czas tworzenia filmu (dvd) . bo jesli nie to nie widze sensu zajmowania 14-15gb wiecej dla satysfakcji posiadania avi.


a jakość jest wyższa niz mepg-2 mimo wszystko dv.avi jest najmniej stratny dlatego takie rozmiar

b uniwersalnosc wiekszosc programów do edycji wpólpracuje z dv.avi
co za tym idzie ilosc dodatkowych efektów jest praktycznie nieograniczona

c jesli chodzi tylko o zrobienie amatorskiego dvd to oczywista zgrywanie w mpeg2 ma sens bo czas jest krótszy nie ma konicznosci przliczania na mpeg2

ps. ciekawe jakim programem robisz edycje w mpeg2 ?


sobota, 21 sierpnia 2004, 16:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
moze przesadziles ze slowem edycja ale trudno mi znalesc odpowiednik do amatorskich dzialan typu wstawienie kilku przejsc czy wyciecie niepotrzebnych scen.
z podpunktami a i c trudno sie niezgodzic ale nie potrafie sobie wyobrazic sytuacji w ktorej amatorski czy tez profesjonalny soft nie potrafi obsluzyc mpeg2.
co do softu: jak pisalem wyzej nagranie i "edycja" Studio9 a menu dvd-lab


sobota, 21 sierpnia 2004, 17:06
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
mike77 napisał(a):
moze przesadziles ze slowem edycja ale trudno mi znalesc odpowiednik do amatorskich dzialan typu wstawienie kilku przejsc czy wyciecie niepotrzebnych scen.
z podpunktami a i c trudno sie niezgodzic ale nie potrafie sobie wyobrazic sytuacji w ktorej amatorski czy tez profesjonalny soft nie potrafi obsluzyc mpeg2.
co do softu: jak pisalem wyzej nagranie i "edycja" Studio9 a menu dvd-lab

np.presto video works 5 obsługuje only dv.avi i mpeg1(mpeg2 nie jest obsługiwany) - a ten mam i czasmi używam
i pewniee duzo innych bezpłatnych czy oem-owych(takich jak PVW5 dołaczanych do kart FW) ma takie ograniczane mozliwosci


sobota, 21 sierpnia 2004, 17:36
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 28 września 2003, 12:19
Posty: 111
Post 
Do autora: ja w kółko powtarzam, ze najlepszy soft do zgrywania z ATI VIVO
( i nie tylko) jest Mainconcept Encoder 1.4.2. Pewnie stali bywalcy mają juz tego dosc:) Jego moduł do zgrywania jest rewelacyjny.
Ja nim zgrywam z kamery analogowej do mpg2. Mozna tez od razu do DV (program ma swoje kodeki). Jakosc jest naprawde super. Zadnych makroblokow, smug czy ziarnistoci o ktorych tak czesto sie pisze.
I tak jak Mike77 nie zgrywam do DV bo nie mam takiej potrzeby.

pozdr.


sobota, 21 sierpnia 2004, 21:04
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL