Teraz jest poniedziałek, 22 lipca 2019, 08:07




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Kompresja "na raty" 
Autor Wiadomość
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Kompresja "na raty"
Witam.
Czy jest i jeśli tak, to jaki kompresor potrafiący pracować jak w temacie "na raty", czyli przerywam proces po to by po jakimś czasie powrócić i ściskać pozostałą część materiału w tym jednym przerwanym wcześniej procesie - dalej?
Pozdrawiam gorąco.


wtorek, 24 sierpnia 2004, 15:57
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 01:05
Posty: 12
Lokalizacja: google
Post 
Witam
Sam dosc dlugo szukalem kodeka ktory potrafil by to robic ale kwas nic nie ma na rynku wedlug mnie coby potrafilo to robic. Osobiscie daje proces na LOW i sobie dalej pracuej czy ogladam cos jak sie w tle robi. Mozna jakos pokombinowac z Virtual Dubem i lista ramek kluczowych robielm to z divx jak laczylem rozne kawalki ale czy jakis mpeg bedzie sie tego sluchal to nie wiem, jest tez kwestja pliku z statystyka ktory w wiekszosci kodekow wyparowuje po wylacznieu kodowania, moze by jakas nakladke zastosowac coby zgrala z pamieci pracujacy proces i potem go wznowila. Poszukam cos takiego albo postaram sie napisac do zamrazania procesow i wznawiania ich potem.
Pozdrawiam Andrew

_________________
glupia sprawa podobno wodka i papierosy sa zdrowe ;-)


czwartek, 26 sierpnia 2004, 19:41
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Wielogodzinny proces kompresji, którego nie możemy przerwać by w dowolnym czasie powrócić do niego i kontynuować go jak widzę nie wielu intryguje - a to dziwne. Andrew liczę na ciebie, być może coś znajdziesz, a osobiście pozdrawiam gorąco tych, którzy śpią przy szumiącym komputerze.


sobota, 28 sierpnia 2004, 09:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
ihmo raczej nie możliwe choc teoretycznie :?:
plik raczej musi być jednorodny
aby wyszło tak jak piszecie
musiałby prog.
podczs wstrzymania kodowania b.szybko stworzyc i
zapisac kilka plików
1 to co przekodowane w nowym formacie
2 to co jeszcze do przekodowania w starym formacie
3 plik informacyjny
a poniewaz nie wierze, ze jakis by umiał to zrobic szczegolnie szybko

tak wiec czy nie lepszym sposobem jest podzielenie mareiału na małe kawałki
a po przekodowaniu połaczyc


sobota, 28 sierpnia 2004, 09:31
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
I tu się nie zgodzę, gdyż np. pobierając (ściągając) z Internetu film chociażby mpeg w dowolnej chwili przerywamy nawet drastycznym wyłączeniem komputera, który chociażby zawisł praktycznie każdy program typu p2p ponownie wraca do pobieranego pliku i ciągnie go nadal, czyli logicznie da się to tak podłączyć do "urwanej końcówki by plotło dalej". Może się mylę, ale fajna była by to rzecz.
Pozdrawiam gorąco.


sobota, 28 sierpnia 2004, 11:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
Montażysta Darek A. napisał(a):
I tu się nie zgodzę, gdyż np. pobierając (ściągając) z Internetu film chociażby mpeg w dowolnej chwili przerywamy nawet drastycznym wyłączeniem komputera, który chociażby zawisł praktycznie każdy program typu p2p ponownie wraca do pobieranego pliku i ciągnie go nadal, czyli logicznie da się to tak podłączyć do "urwanej końcówki by plotło dalej". Może się mylę, ale fajna była by to rzecz.
Pozdrawiam gorąco.

to ihmo co innego
to co teraz napisałeś przypomina zgrywanie po kawłku a potem łaczenie


sobota, 28 sierpnia 2004, 12:28
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 01:05
Posty: 12
Lokalizacja: google
Post 
teraz siedze nad projektem w ASM :) pisze trojana na projekt ale jak skoncze to znajde czas na poszukanie programu ktory potrafil by zamrozic caly proces i kodowac ponownie :) teraz jak to pisze to pomyslalem o hibernacji w windzie i prosze sprawdzcie sobie ile tam mozna prociesow zamrozic. Jesli ktos z was programuje to wiadomo ze mozna takie cos naspiac i np pootwierane przez zamrazany program pliki zostawic na dysku bez jakiegos szybkiego przechwytywania czy cos tam. Podpunkty ktore wypisalem jam3 sorki ale sa nie spojnie logicznie.
pozdrawiam

_________________
glupia sprawa podobno wodka i papierosy sa zdrowe ;-)


sobota, 28 sierpnia 2004, 15:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
andrew napisał(a):
teraz siedze nad projektem w ASM :) pisze trojana na projekt ale jak skoncze to znajde czas na poszukanie programu ktory potrafil by zamrozic caly proces i kodowac ponownie :) teraz jak to pisze to pomyslalem o hibernacji w windzie i prosze sprawdzcie sobie ile tam mozna prociesow zamrozic. Jesli ktos z was programuje to wiadomo ze mozna takie cos naspiac i np pootwierane przez zamrazany program pliki zostawic na dysku bez jakiegos szybkiego przechwytywania czy cos tam. Podpunkty ktore wypisalem jam3 sorki ale sa nie spojnie logicznie.
pozdrawiam

a czemu :?: uzasadnij :!:
jak umiesz :twisted:

tylko jak bedzisz pisał to nie zapomnij
on nie ma kodowac ponownie :!: tylko dalej :arrow: :P


sobota, 28 sierpnia 2004, 15:40
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 01:05
Posty: 12
Lokalizacja: google
Post 
witam
Uzyles slowa b szybko przeciez to nie ma znaczenia jesli w systemie operacyjnym wydasz serie polecen aby dany proces odciac od zasobow systemowych to gdzie tu sie spieszyc.
Wypisales 3 punkty oto odpowiedzi na nie
ad 1. plik do ktorego kodujemy nalezy domknac tylko on sie caly czas przeciez zapisuje
ad 2. nie trzeba tego zapisaywac bo to jest na dysku jako pliki i tak juz zapisane to bylo podczas kodowania tylko otwarte
ad 3. plik informacyjny to nic innego jak przechwycenie tego co mial program w pamieci jak i rozkazow ktore byly w kolejce przez niego umieszczone jak i tego co nalezy sprawdzic np dowiazania do zasobow ktore program porobil

2 w sumie mialo najwiekszego byka jak i to stwierdzenie o szybkim przechwytywaniu czegos, brak obiektywizumu od strony technicznej

_________________
glupia sprawa podobno wodka i papierosy sa zdrowe ;-)


sobota, 28 sierpnia 2004, 15:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
andrew napisał(a):
witam
Uzyles slowa b szybko przeciez to nie ma znaczenia jesli w systemie operacyjnym wydasz serie polecen aby dany proces odciac od zasobow systemowych to gdzie tu sie spieszyc.
Wypisales 3 punkty oto odpowiedzi na nie
ad 1. plik do ktorego kodujemy nalezy domknac tylko on sie caly czas przeciez zapisuje
ad 2. nie trzeba tego zapisaywac bo to jest na dysku jako pliki i tak juz zapisane to bylo podczas kodowania tylko otwarte
ad 3. plik informacyjny to nic innego jak przechwycenie tego co mial program w pamieci jak i rozkazow ktore byly w kolejce przez niego umieszczone jak i tego co nalezy sprawdzic np dowiazania do zasobow ktore program porobil

2 w sumie mialo najwiekszego byka jak i to stwierdzenie o szybkim przechwytywaniu czegos, brak obiektywizumu od strony technicznej

tak ciekawe gdzie bo u mnie przy kompresji sa only 2 mozliwosci
czekać jak skończy albo cancel -przerwać i nic się nie zapisuje
gdyby przyjac, ze tak jest jak piszesz to cały problem jest rozwiazany
bo przecie o to chodzi, zeby mozna było w kazdej chwili przewrwac i nie stracic tego co juz jest przekodowane na nowy format
bo dalej było by porosto każdy program do edycji +kodek sobie poradzi
zmniejszam plik wyjsciowy o ten fragment przekodowany
i mozna by dalej kodowac "nastepna rata" nawet do innego pliku- wszak to nie musi byc koniecznie przekodowanie w jednym pliku - połczenie jednolitych plików filmowych to nie problem


teraz wiesz dlaczego taki drugi plik
bo nie spotkałem jeszcze programu do kodowania
abym mogł
wskazac mu ,że z tego pliku od np. 9 minuty filmu kodowac z dv do mpeg2
tylko mogę wskazac tylko cały plik który ma byc przekodowany do mpeg2


Ostatnio edytowano sobota, 28 sierpnia 2004, 17:25 przez jam3, łącznie edytowano 1 raz

sobota, 28 sierpnia 2004, 17:09
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 01:05
Posty: 12
Lokalizacja: google
Post 
zrob se maly test plik ktory bedziesz kopiowal w czasie gdy sie on sie jeszcze zapisuje na dysk przegrywaj w inne miejscie i wtedy wcisnij cancel w kompresorze i jakos ci sie nie skasuje tworzony plik a to ze w tym samym czasie przekopiowywales na inne miejsce w dysku zrobilo tylko flage na pliku w systemie zeby go sie nie dalo skasowac bo jest w uzyciu. No i dzieki temu jak widac sie da
pozdrawiam
ps. przeprowac sobie maly eksperyment z hibernacja

_________________
glupia sprawa podobno wodka i papierosy sa zdrowe ;-)


sobota, 28 sierpnia 2004, 17:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
andrew napisał(a):
zrob se maly test plik ktory bedziesz kopiowal w czasie gdy sie on sie jeszcze zapisuje na dysk przegrywaj w inne miejscie i wtedy wcisnij cancel w kompresorze i jakos ci sie nie skasuje tworzony plik a to ze w tym samym czasie przekopiowywales na inne miejsce w dysku zrobilo tylko flage na pliku w systemie zeby go sie nie dalo skasowac bo jest w uzyciu. No i dzieki temu jak widac sie da
pozdrawiam
ps. przeprowac sobie maly eksperyment z hibernacja

tu nie chodzi o kopiowanie czy sciąganie pliku
tylko o przekodowanie
robiłeś kiedyś to
jeśli jest tak jak piszesz to powiedz w jakim programie do tego celu jest mozliwe bo jeszcze takiego nie spotkałem
abym mogł w każdej chwili przerwać(albo nagły zanik prądu mi to zrobi) i efekt(ten częściowy) nie byl stracony
zrobiłem tak jak pisałeś
pliku tego nie mozna skopiowac w trakcie tworzenia
bo jak chciałem skopiowac(mysza czy kopiuj wklej)
wyskakuje bład plik jest uzywany naruszenie zasad wspouzytkownika itd
potem po cancel(tylko wklej- bo ikonka pliku już znikneła) tez tez nie moze skopiować wywala ,że nie może skopiować bład systemu plików 1026

w sumie szkoda bo przy swiadomym przrerwaniu to by sie przydało
i mozna by robic na raty gdyby wredna winda nie odmawiła współpracy
bo przy "prądowym" to ta Twoja teoria nie ma szans


sobota, 28 sierpnia 2004, 17:58
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 01:05
Posty: 12
Lokalizacja: google
Post 
hej serio przy wielu programach gdy np rozpakowujesz winrarem do innego zrodla i masz np bld crc w to aby automatycznie winrar ci tego nie skasowal odpalam kopiowanie i on tego wtedy mi nie kasuje kiedy proces sie konczy bo inny uzywa tego.
Jesli chodzi o to ze np nie mogles kopiowac pliku do kotrego bylo zpisywanie to juz jest wina samego kodeka ja np w Ulead tworzac na dysk material wyjsciowy moge przekopiowac to co sie zrobilo albo rozpoczac opiowanie i naciskac cancel i spokojnie nie sksuje mi tego co zrobil.
To ze tobie sie nie chce wogole kopiowac to jest juz wina programisy ktory zrobil tak kodek aby zapisywal to pewnie w trybie chronionym.
pozdrawiam
ps. test z kompresja pliku przy obciazeniu prock na 100% i wcisnieciem hibernacji w windzie zadzialal wiec sadze ze mozna przechwycic caly proces i bezpiecznie potem go uruchodzmic

_________________
glupia sprawa podobno wodka i papierosy sa zdrowe ;-)


sobota, 28 sierpnia 2004, 19:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
skoro Ci się udaje to może jest możliwe 8)

a jakbyś mogł podaj jakie wtedy masz zastosowany kodek(kodeki)


sobota, 28 sierpnia 2004, 20:33
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 01:05
Posty: 12
Lokalizacja: google
Post 
ulead do dvd jak kompresuje to uzywa kodeka sony ktory jest w pakiecie uleada

_________________
glupia sprawa podobno wodka i papierosy sa zdrowe ;-)


sobota, 28 sierpnia 2004, 23:00
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL