Teraz jest poniedziałek, 22 lipca 2019, 21:13




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Bitrate i VHS 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 2 marca 2005, 15:07
Posty: 10
Lokalizacja: Warszawa
Post Bitrate i VHS
HEJ,
Czy przy eksportowaniu zgranego sygnału z VHS do mpeg2 jest sens ustawianie wysokiego bitratu np.6000 czy wystarczy niski np.3000-4000? Przy niższym zyskam miejsce na DVD, ale czy przy wyższym będzie różnica w jakości obrazu?
Pozdro :?:

_________________
When reality is not enough.


piątek, 18 marca 2005, 11:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Pytanie dość ciekawe. Nigdy się nad tym nie zastanawiałem a też zgrywam stare nagrania VHS do MPEG2 (DVD). Mam ustawiony bitrate na zmienny 6000 kb/s.
Myślę, że najlepiej kupić płytę DVD RW (najlepiej 2 sztuki) i metodą prób wykonać krótkie fragmenty renderingu i porównać "organoleptycznie" uzyskane efekty (na jednej płytce bitrate 3000 kb/s na drugiej 6000 kb/s lub więcej). Metoda szybka w realizacji a koszt ... no cóż 14 PLN to nie majątek.
Pozdrawiam.

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


piątek, 18 marca 2005, 14:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Zrobiłem kiedyś taki test: materiał z vhs został zakodowany z bitratem 4500 CBR oraz 6500 CBR. VBR nie stosowałem, bo uznałem że w takim wypadku nie ma to po prostu sensu i szkoda czasu. Ja nie widziałem żadnych różnic, podobnie 2 inne osoby, które oglądały obydwie próbki nie wiedząc jak zostały zakodowane.


piątek, 18 marca 2005, 14:55
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 9 lutego 2005, 08:25
Posty: 4
Post 
Kwestia jeszcze tego czy jest sens konwertować do formatu DVD (MPEG 2), czy lepiej do formatu VCD (MPEG 1).
Skoro parametry materiału żródłowego (VHS) odpowiadają parametrami formatowi VCD to i tak nie wyciśnie się dużo więcej konwertując do formatu DVD. Jeżeli ktoś chce już bardzo konwertować MPEG 2 , to wydaje się lepiej zrobić to do formatu SVCD.


poniedziałek, 4 kwietnia 2005, 14:45
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 28 września 2003, 12:19
Posty: 111
Post 
Wyraznie widac roznice przy przechwycie do SVCD w stosunku do DVD (z vhs oczywiscie). Ale do VCD to zapomnij. Pikseloza totalna.


czwartek, 2 czerwca 2005, 16:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
Maeco napisał(a):
Wyraznie widac roznice przy przechwycie do SVCD w stosunku do DVD (z vhs oczywiscie). Ale do VCD to zapomnij. Pikseloza totalna.

Nieprawda


czwartek, 2 czerwca 2005, 18:09
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 28 września 2003, 12:19
Posty: 111
Post 
Najwyrazniej mamy inne doswiadczenia w tym temacie.


czwartek, 2 czerwca 2005, 20:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 485
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Ostatnio przegrywałem 3 godziny materiału z VHS na dvd. Żeby weszło na jednowarstwową płytę z meni w UDVDMF 3.5, bitrate ustawiłem na 3950. Jakość nie odbiega zauważalnie od oryginału przy oglądaniu na monitorze. Płynność dobra.

_________________
Stanisław


czwartek, 2 czerwca 2005, 23:52
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 29 marca 2005, 19:28
Posty: 66
Post 
Ja nagrywam z vhs na nagrywarce stacjonarnej i ustawiam
czas nagrania 2h na płytę 4,7 GB. Nagrywarka koduje VBR.
Obserwując na wykresie w nagrywarce zmienność strumienia to zmienia sie on od 3500 do 5000 ,a nawet w porywach do 7000 .
Jakość nagrania (poprzez zastosowane w nagrywarce filtry)
robi lepsze wrażenie niż oglądane z vhs.Odfiltrowany jest charakterystyczny szum taśmy ,poprawiony kontrast i nasycenie kolorów.


piątek, 3 czerwca 2005, 06:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1664
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post 
Czy mógłbyś rozwinąć temat filtrów w nagrywarce? jaką masz nagrywarkę i jakie są możliwości zastosowania filtrów ?


piątek, 3 czerwca 2005, 09:32
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 29 marca 2005, 19:28
Posty: 66
Post 
Nagrywarka Panasonic.
Z poziomu setapu nagrywarki mam wpływ tylko na jeden filtr cyfrowy
który mogę włączyć lub wylączyć ale jego nie używam.
Ze specyfikacji technicznej wiem że w przypadku żródeł analogowych jest zestaw filtrów działajacych dyskretnie w zadnym wypadku nie ma mowy
o przeregulowaniu obrazu.Jeżeli dobrze pamiętam to jeden z nich nazywa sie moskito.
Nie interesowałem sie się nigdy w sensie budowy układów zawartych w nagrywarkach.
(Wiem że Sony szczyci sie efektami jakie uzyskuje w swoich nagrywarkach poprzez zastosowanie użycia filtrów..........to z prasy.
Nigdy niewidziałem zapisu z nagrywarki Sony)


piątek, 3 czerwca 2005, 10:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post 
luju napisał(a):
Nagrywarka Panasonic.


jaki model konkretnie? :)



czy ma ktoś doswiadczenie na ten temat z urządzeniem Pinnacle Dazzle 150, czy zrzucac na hhd ustawiajc 6000 bitrate,(wtedy wchodzi na dvd 4,7 tylko 1,5 godz. filmu) czy spokojnie można ustawić np 4500 i wejdzie 2 h bez widocznej straty jakości????

Pozdro


poniedziałek, 4 lipca 2005, 10:30
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL