Teraz jest czwartek, 14 listopada 2019, 05:18




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Laptop+nagrywarka DVD USB+dysk USB 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 25 sierpnia 2005, 15:27
Posty: 12
Post Laptop+nagrywarka DVD USB+dysk USB
Pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Chcę kupić kamerę Sony HC17E (mini DV). Mam jednak laptopa bez złącza FIre Wire, bez nagrywarki i z małym dyskiem twardym. Chcę dokupić twardy dysk na USB 2.0 i nagrywarkę DVD także na USB 2.0. Czy to będzie działało?

1. Przesył z kamery (przez USB) poprzez komp na dysk twardy (znowu USB)
2. Obróbka filmu na dysku (USB)
3. Wypalenie DVD z dysku USB, przesył sygnału przez komp na nagrywarkę (znowu USB)

zadziała? (komputer 1GHZ, 256Ram, program do obróbki Ulead Video Studio 9)


czwartek, 25 sierpnia 2005, 15:32
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 25 sierpnia 2005, 15:27
Posty: 12
Post 
i jeszcze jedno pytanie. gdzie w laptopie wkłada się ten kontroler fire wire? sorki, ale kompletny ze mnie laik


czwartek, 25 sierpnia 2005, 16:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 czerwca 2005, 23:11
Posty: 338
Lokalizacja: Kraków
Post 
Soniak zrzuca chyba tylko materiał przez firewire...
kontroler, firewire "wtyka się" w taką szufladke podobną do gniazda dyskietek tylko troszkę mniejszą...

_________________
Obrazek
WIDEOFILMOWANIE... PIERWSZE KROKI


czwartek, 25 sierpnia 2005, 16:37
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 25 sierpnia 2005, 15:27
Posty: 12
Post 
czy jezeli kupię taki kontroler z 2 gniazdami (1 na dysk twardy a 2 na nagrywarkę/kamerę) to czy:

1. zgrywanie z kamery na dysk zewnętrzny
2. obróbka na dysku zewnętrznym w ulead studio 9
3. zgranie z dysku zewn na zewn nagrywarkę dvd

pójdzie bez problemu?

z góry dziękuję za odpowiedź


czwartek, 25 sierpnia 2005, 16:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 czerwca 2005, 23:11
Posty: 338
Lokalizacja: Kraków
Post 
marcin2388 napisał(a):
czy jezeli kupię taki kontroler z 2 gniazdami (1 na dysk twardy a 2 na nagrywarkę/kamerę) to czy:

1. zgrywanie z kamery na dysk zewnętrzny
2. obróbka na dysku zewnętrznym w ulead studio 9
3. zgranie z dysku zewn na zewn nagrywarkę dvd

pójdzie bez problemu?

z góry dziękuję za odpowiedź


Z problemami...
słaby laptop, do tego zew. spawara i dysk :?

_________________
Obrazek
WIDEOFILMOWANIE... PIERWSZE KROKI


czwartek, 25 sierpnia 2005, 20:34
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 25 sierpnia 2005, 15:27
Posty: 12
Post 
kurcze to jestem już głupi. trochę kasy to kosztuje. radzicie mi mimo wszystko spróbować?


piątek, 26 sierpnia 2005, 09:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 13 maja 2005, 10:49
Posty: 336
Lokalizacja: Kraków
Post 
Witam
Jeśli zgrywanie z kamery to bezwzględnie polecam kontroler firewire (tak jak pisał siwyyy77)
Z dyskiem zew. nie powinno być problemu, z tym że musisz kupić porządny sprzęt np. samsung. Z obróbką na dyskach zew. nie ma żadnego problemu. (sam tak robię)
Natomiast trudno powiedzieć jak będzie hulała ta nagrywarka na usb. Ale myślę, że nie powinno być problemu.
Pozdrawiam


piątek, 26 sierpnia 2005, 09:41
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 25 sierpnia 2005, 15:27
Posty: 12
Post 
a nie ma nagrywarek na fire wire? i jak to wtedy by działało? z zewnętrznego dysku poprzez fire wire do nagrywarki która też jest fire wire?


piątek, 26 sierpnia 2005, 09:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 13 maja 2005, 10:49
Posty: 336
Lokalizacja: Kraków
Post 
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=60556217 to jeśli chodzi o nagrywarkę.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=60912823 to jeśli chodzi o kontroler firewire.
nie dziękuj


piątek, 26 sierpnia 2005, 10:00
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 25 sierpnia 2005, 15:27
Posty: 12
Post 
Pytanie do Czto - czy zgrywasz film z kamery bezpośrednio na dysk zewnętrzny?


poniedziałek, 29 sierpnia 2005, 08:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 13 maja 2005, 10:49
Posty: 336
Lokalizacja: Kraków
Post 
Tak. Kamera - kontroler firewire - laptop - dysk zew. samsung 40GB 5200 rpm.


poniedziałek, 29 sierpnia 2005, 11:20
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 18 lutego 2005, 00:03
Posty: 23
Post 
Witam
Podzielę się swoim doświadczeniem w edycji i montażu na laptopie i zew. twerdzielu. Co prawda mam mocniejszego laptopa i ma on już wbudowany kontroler fire wire i nagrywarke DVD+ ale samego zgrywania dokonuję od razu na dysk zew. podpięty po USB (sprawdza się bezproblemowo) co do samego zgrywania z kamery DV przez USB to nie wiem jakie są efekty ( ponoć mizerne ) . Radzę zacząć od kupna kontrolera fire wire
pozdrawiam :D


poniedziałek, 29 sierpnia 2005, 23:02
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 3 grudnia 2003, 20:39
Posty: 65
Post 
Trochę póżno ale odpowiem, kolego marcin2388 poczytaj co koledzy piszą .Chodzi mi o laptopa każdy w miarę dobry laptop ma na pokładaie choć jedno wejście fi-wi i nagrywarkę DVD.Jeśli masz laptopa z jakimś celeronem 1,4 to odpóść pracę przy video.Mówię to na podstawie swoich obserwacji .Mam asusa z PIV 1.6 mobile centrino 526 ramu i nagrywarkę.
Obrabianie video na takim sprzęcie to pomyłka ( pomimo tego że bawię się zupełnie amatorsko).Może to wina dyskyu , który jak w większości laptopów ma 4200 obrotów.Fakt ładnie to wygląda i mało miejsca zajmuje
, ale jak coś obrabiam to siadam do poczciwego PIV 2,4 bez HT
Płuta na intelu MSI 845 PE + maxtor i baracuda z 8 mega bufor =526 kingstona.
A na laptopie ogłądam wyniki mojej pracy :D

ps. przepraszam za błędy w tym jestem mistrzem :roll:


środa, 14 września 2005, 19:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 18:50
Posty: 251
Post 
olok a jakiego programu do montazu uzywasz? Sam mam lapa na Sempronie, 512MB pamieci i paskudna karte SISa, a Avid mi przynajmniej dwie szyny video realtimowo odtwarza i nie narzekam na brak wygody (tylko brak drugiego monitorka :D boli)


środa, 14 września 2005, 20:05
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 3 grudnia 2003, 20:39
Posty: 65
Post 
Drugi monitorek to fakt fajna sprawa, 32 cale monitor :P :P
Tak jak pisałem amatorszczyzna pinnacle 8 ostatnio kupiłem Ulead VideoStudio 8 pl. i inne oemy i triale , ale to nieto. Sam wiesz że montaż to nie wszystko. potrzebny szybki dysk .Może w moim wypadku też karta grafiki spowalnia " niestety intel pokładowy" . Zaczełem raz renderowanie
z kilkoma przejściami + czołówka i po wskazaniach procentowych zrezygnowałem.

Może niecierpliwy jestem jakiś , tam 8) 8)


środa, 14 września 2005, 20:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL