Teraz jest sobota, 24 sierpnia 2019, 17:57




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Jaka kompresja do upublicznienia filmów? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 23 września 2005, 09:20
Posty: 6
Lokalizacja: Cracowsphere
Post Jaka kompresja do upublicznienia filmów?
Witam!

Robię kilka filmów, spotów raczej, na konkretną imprezę i nie mam pojęcia jakiej kompresji używać, by wszystko było w porządku, nie było żadnych pikseli. Używam AP Pro 1.5 i robię wszystko na 720x576, ale filmiki do montowania mają wymiary vcd. Nie używam żadnej kompresji póki co, tylko ewentualnie eksportuję Adobe Encoderem do .wmv, coby przesłać mailem komu trzeba efekty pracy.

Z tego co wiem, spoty mogą wyświetlane na jakich świększych bimach, możliwe, że również projektorem.

Jak się ustawić, by później nie było wpadki z pikselami?

Pozdrawiam i z góry dzięki za w miarę szybkie info!

_________________
nu jazz happen's: . . .


piątek, 23 września 2005, 12:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
Nasuwa się pytanie, jakiego formatu są te filmy? Jeżeli to mpeg-1 to ja bym nie robił tego w rozdzielczości 720x576, tylko w takiej jaka jest i na koniec zrobiłbym VCD. Jeżeli materiał źródłowy jest OK to po zrobieniu VCD obraz będzie przyzwoity. Kiedyś przerabiałem filmy z divx na VCD i jakość obrazu była OK. 1 godzinę filmu swobodnie zmieścisz na 1 CD. Manipulowanie z rozdzielczością i rekompresja na pewno nie polepszy jakości, a może pogorszyć.
Pozdrawiam


piątek, 23 września 2005, 17:25
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 23 września 2005, 09:20
Posty: 6
Lokalizacja: Cracowsphere
Post 
Witam

Spoty to sklejki z .dat z płyt vcd, które konwertuję VCDGear na mpeg, a później, tak jak radził mi ktoś, kto coś takiego już robił, w APPro robię projekt na formacie 720x576 i rozciągam proporcjonalnie te mpgi w możliwy sposób. Między filmami są też przenikające jpg. W każdym razie filmy źródłowe z vcd nie mają dużych rozdzielczości.

Wydaje mi się, że nie jest to najlepszy sposób na osiągnięcie dobrej jakości takich spotów, ale nie wiem jak to później kompresować i czy w ogóle kompresować. W każdym razie nie udało mi się jeszcze osiągnąć zadowalającej jakości.

Mam nadzieję, że wypisałem wszystkie potrzebne informacje:)

_________________
nu jazz happen's: . . .


sobota, 24 września 2005, 17:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
Tak jak napisałem wcześniej. Spróbuj robić projekt w rozdzielczości takiej jak źródło. Gotowy film po edycji zapisz w formacie jak źródło i masz gotowy materiał na VCD. Żadne kombinacje nie poprawią jakości, ponieważ źródło VCD jest mniej więcej jakości VHS.
Pozdrawiam


sobota, 24 września 2005, 19:24
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL