Teraz jest czwartek, 9 kwietnia 2020, 23:41




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 jaki program do montażu wideo jest godny polecenia ? 
Autor Wiadomość
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3291
Post 
Cytuj:
A po co ci plynne rozmycie w skladaniu newsa do tv ?

no to z równym powodzeniem można używać video studio czy jak mu tam :)

pozdro.
PS. chodzi mi tylko o to, że jeszcze edi musi się rozwinąć, żeby dorównał leciwemu ap6 pod względem elastyczności. nie mówię tu o nowinkach technicznych. ale znając życie zrobi się z niego kombajn na modłę liquida...

peace!

_________________
Obrazek


niedziela, 15 stycznia 2006, 22:38
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 4 lipca 2005, 12:46
Posty: 102
Lokalizacja: Bełchatów
Post 
GrassHoppeR napisał(a):
Cytuj:
A po co ci plynne rozmycie w skladaniu newsa do tv ?

no to z równym powodzeniem można używać video studio czy jak mu tam :)

pozdro.
PS. chodzi mi tylko o to, że jeszcze edi musi się rozwinąć, żeby dorównał leciwemu ap6 pod względem elastyczności. nie mówię tu o nowinkach technicznych. ale znając życie zrobi się z niego kombajn na modłę liquida...

peace!



jasne ze mozna ale nikt tego nie uzywa ;]przynajmniej nie w tv
a ediusikowi brakuje jeszcze klatek kluczowych i skrotu do capturingu i bedzie gites rarytes :)

elastycznosc :)?

ctrl+D - razor
alt+e - speed
sciecie od lewej - N
sciecie od prawej - M
set in - I
Set out - O
bin - B

prawda ze milo :)


peace :)

_________________
----------------------------------
time .... relative .....


poniedziałek, 16 stycznia 2006, 00:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
Grafix nie wiem w jakiej telewizji pracujesz ale Edius mimo swoich staran nie jest konkurencja dla Avida czy Final Cuta w rozwiazaniach profesjonalnych.
Nie ma multicamu (jeden przyklad).
Mowisz o elastycznosci Ediusa. Na pokazie Ediusa prezentujacy go pan nie potrafil mi pokazac jak uzywac go bez myszki, ktora bardzo spowalnia prace. Ediusowi brakuje wsparcia dla offlinenowego montazu tasmy, subclipow, normalniejszego zarzadzania mediami.

Skladac newsy mozna w czymkolwiek. Nawet dwoma magnetowidami :D Stad nie jest to dla mnie argument.

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


poniedziałek, 16 stycznia 2006, 10:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
grafix napisał(a):
elastycznosc :)?

ctrl+D - razor
alt+e - speed
sciecie od lewej - N
sciecie od prawej - M
set in - I
Set out - O
bin - B

prawda ze milo :)
Bardzo miło :wink: Tylko że taki premiere też ma skróty do praktycznie wszystkiego, które można dodatkowo spersonalizować. To czego mi najbardziej brakowało i w vegasie i w ediusie to narzędzia do edycji materiału na timelinie (slide, slip, rolling i pozostałe w premiere)


poniedziałek, 16 stycznia 2006, 14:23
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 4 lipca 2005, 12:46
Posty: 102
Lokalizacja: Bełchatów
Post 
Luka_Brazzi napisał(a):
Edius mimo swoich staran nie jest konkurencja dla Avida czy Final Cuta w rozwiazaniach profesjonalnych.
.

nigdy nie byl a czy bedzie ? zobaczymy , zainteresowanie firmy Thomson Grass Valley moze przyniesc jakies kozysci , lecz narazie to inna polka ....
.[/quote]

Cytuj:
Skladac newsy mozna w czymkolwiek. Nawet dwoma magnetowidami Stad nie jest to dla mnie argument.


czas panie , czos nos goni ;]

-Damian- napisał(a):
To czego mi najbardziej brakowało i w vegasie i w ediusie to narzędzia do edycji materiału na timelinie (slide, slip, rolling i pozostałe w premiere)
.

Nie pisz o czyms o czym nie wiesz :) http://www.smartdv.co.uk/product.php/53/0/

ps: Luka_Brazzi ja tez nie wiem w jakiej Ty pracujesz , dla mnie to bez roznicy ...


pozdro

_________________
----------------------------------
time .... relative .....


poniedziałek, 16 stycznia 2006, 18:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Polecam Cinelerre, jest freeware'owa i ma ogromne możliwości.
http://heroinewarrior.com/cinelerra.php3

Ponad to możesz zastanowić się nad programem Mainconcept: Main Actor, jest komercyjną o wiele tańszą alternatywą dla Adobe Premiere PRO.
http://www.mainconcept.com/mpeg_pro.shtml#standard

Jest sotusnkowo niedrogi 250$ w wersji standard, ale odpada Ci system operacyjny oraz dodatkowy soft do grafiki rastrowej i wektorowej.

Pozdrawiam serdecznie
LINUX 4 DV


poniedziałek, 16 stycznia 2006, 18:35
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
grafix napisał(a):
-Damian- napisał(a):
To czego mi najbardziej brakowało i w vegasie i w ediusie to narzędzia do edycji materiału na timelinie (slide, slip, rolling i pozostałe w premiere)
.

Nie pisz o czyms o czym nie wiesz :) http://www.smartdv.co.uk/product.php/53/0/
Jakoś nie umiałem sie tego doszukać (wersja trial dostępna w grudniu, nie pamiętam wersji)


poniedziałek, 16 stycznia 2006, 18:58
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3291
Post 
brylant napisał(a):
jaki program do montarzu wideo jest godny polecenia ?

popraw koleś tego orta, albo moderatory może, bo za każdym razem jak na forum wchodzę to mnie atakuje.

Muchomor napisał(a):
Polecam Cinelerre, jest freeware'owa i ma ogromne możliwości.

bardzo chciałbym pobawić się tym progsem bez instalacji linuxa... jednak o ile się orientowałem to nie istnieje wersja na windę, tak jak np. blendera albo gimpa, prawda?
tak sobie myślę, że wielkimi krokami zbliża się moment, kiedy wreszcie zrobię cięcie i zmianę systemu. chętnie poznałbym wrażenia użytkowników tego systemu co do zaawansowanej obróbki video.
i jeszcze jedna sprawa z legalnością. czy prowadząc firmę można całkowicie opierać się na open source? pamiętam, że ktoś pisał coś o niemożności wykorzystywania freeware'ów? jak to jest?

pozdrawiam

_________________
Obrazek


poniedziałek, 16 stycznia 2006, 19:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
GrassHoppeR napisał(a):
bardzo chciałbym pobawić się tym progsem bez instalacji linuxa...
VirtualPC albo VMware
Cytuj:
tak sobie myślę, że wielkimi krokami zbliża się moment, kiedy wreszcie zrobię cięcie i zmianę systemu.
masochista :wink:
Cytuj:
i jeszcze jedna sprawa z legalnością. czy prowadząc firmę można całkowicie opierać się na open source?
skompiluj sobie sam i nie masz żadnego problemu


poniedziałek, 16 stycznia 2006, 20:10
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 12 lipca 2005, 09:19
Posty: 86
Post 
tak poza dyskusją Panów z Hollywood o wyższości Świąt Wielkanocy nad ....

Autor postu jest zapewne początkujący i AP ani Edius go nie interesuje. Ja polecam Ulead Video Studio. Prosty, łatwy i przyjemny, dość dużo możliwości, intuicyjna obsługa. Jak na początek to aż nadto. A potem można jeszcze po Ulead Workshop sięgnąć ...

Powodzenia Brylant

ps. bez urazy ale ludzie - piszcie na TEMAT ! 99% wątku ma się nijak do tematu


wtorek, 17 stycznia 2006, 02:22
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 26 listopada 2005, 16:14
Posty: 52
Lokalizacja: Kraków
Post 
Osoba poczotkująca, bez problemu wystarczy polska wersja Pinnacle Studio 9.
Później można przesiąść się na AP, Edius.

Pozdrawiam

Paul


wtorek, 17 stycznia 2006, 03:14
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3291
Post 
Cytuj:
tak poza dyskusją Panów z Hollywood o wyższości Świąt Wielkanocy nad ....

no wiedziałem, że w końcu ktoś to do tego sprowadzi... w takim razie każda dyskusja nie ma sensu? temat został otwarty, możemy się w nim wypowiedzieć. zwykle bywały dyskusje adobe-ulead (św. wlk. nocy-boże narodz.), więc teraz: adobe-canopus = św. wkl. nocy-.... no właśnie, świąt zabrakło?

poza tym śmieszne jest, pisanie "Panowie z Hollywood". czyli co? używasz premiere czy avida to znaczy, że zadzierasz nosa? ja zaczynałem od premiere i nie uważam, aby był to jakiś ciężki towar. co więc mam polecać nawet początkującym? video studio, którego na oczy nie widziałem? a że trzeba się nieco znać na cyfrowym video... skąd ten trend, żeby robić wszystko nie znając się? niedługo będziemy społeczeństwem auto. a jak nastąpi wielkie spięcie to ludzie powrócą do szkicowania, bo już nikt nie będzie pamiętał o filmie światłoczułym.

TO WIELKA PLAGA NASZEJ CYWILIZACJI - NIE MUSZĘ SIĘ NA NICZYM ZNAĆ BO ZROBI TO ZA MNIE AUTOMAT.

pozdrawiam

_________________
Obrazek


wtorek, 17 stycznia 2006, 12:06
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 5 października 2005, 20:58
Posty: 5
Post 
ja pracowałam na Adobe Pemiere od dwóch lat pracuję na Liquid Edition (5,5 a od roku na 6,0 ) mimo małych problemów na początku z przestawieniem się z AP na L.E jest to program godny polecenia do montażu wszystkiego. :wink:


wtorek, 17 stycznia 2006, 12:47
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 października 2005, 19:10
Posty: 67
Post 
GrassHoppeR napisał(a):
i jeszcze jedna sprawa z legalnością. czy prowadząc firmę można całkowicie opierać się na open source? pamiętam, że ktoś pisał coś o niemożności wykorzystywania freeware'ów?

Sprawa wygląda następująco, można wykorzystywać każdy program pod warunkiem, że się go KUPI. Linux choćby z gazetką, cinelerra też w jakiś sposób musi być opłacona, oczywiście zakup musi być udokumentowany. Jeśli w działalności gospodarczej wykorzystujemy coś co pozyskaliśmy za darmo to przy ewentualnej kontroli policzony zostanie nam przychód o wartości komercyjnego odpowiednika naszego free czy open programu np. wartość takiej cinelerry wyceniona zostanie na poziomie Avida. Oczywiście od przychodu policzone zostaną podatki oraz kara finansowa za ukrywanie dochodów. Przykre ale prawdziwe.


wtorek, 17 stycznia 2006, 16:51
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3291
Post 
no właśnie takie coś mi się o uszy obiło...
to jest kompletna paranoja. czyli będę musiał przewalać sterty insertów do gazet i jak będę miał szczęście i będzie można dostać gdzieś gazetę z płytą z taką zawartością to wszystko gra. tyle, że nie jest to raczej towar rozchwytywany i być może aplikacje, których jest na kopy w internecie nie są nigdzie dołączane, bo przecież są w internecie... a jak sprawa z upgrade'ami? też musiałbym mieć gazetę z upgrade'm, żeby go używać? udokumentowany czyli faktura na firmę, w której zamierzam używać softu? wogóle jest do tego masa pytań, do których odpowiedzi mają średni sens. jeśli skompiluję sobie ze żródła, jak pisał -Damian- to też nie mogę używać? o co tu właściwie chodzi. może ktoś wskazać podstawę prawną?
to samo się tyczy chyba programów kupionych u producenta przez internet (przez download), prawda?
jak można coś takiego rozwiązać?
a może kupić od kogoś w ramach usługi transferu internetowego? :lol: zlecasz komuś usługę skopiowania z internetu plików i płacisz za to powiedzmy dychę z fakturką.... kurde, kompletnie bez sensu, ale może można w jakiś taki sposób to obejść. w końcu czasopismo też skądś ma te pliki, nie?

pozdrawiam.
PS. może trzebaby powołać jakąś inicjatywę obywatelską czy coś, żeby dostosowali prawo do sytuacji, bo to przecież śmieszne jest.
PS.2. coraz więcej bezsensów, jak płacenie zaiksu przy rejestracji wesela, bo kapela coś gra... szok!

_________________
Obrazek


wtorek, 17 stycznia 2006, 18:50
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL