Teraz jest sobota, 22 września 2018, 05:24




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Zwieszanie komputera 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 6 lutego 2006, 19:03
Posty: 8
Post Zwieszanie komputera
Witam
Mam problem z kompresją filmu. Film z dv zgrałem przy pomocy Ulead Video Studio 8 na twardziela i zajmuje około 18G. po zmontowaniu i ogólnej obróbce scen, zabieram się za nagrywanie płyty.. po przejściu przez te wszystkie czynności z utworzeniem menu, zaznaczam sobie żeby pliki do DVD były utworzone w katalogu VIDEO_TS. Problem jest taki że po około 10 minutach następuje zwieszenie komputera, albo tuż przy 80 % następuje wyświetlenie błedu aplikacji. Zdażyło się, jeden raz że wszystko poszło bez szwanku, ale katalog wynikowy zajmuje wielkość 4,9G i niestetu na płytkę DVD tego nie właduję.. Próbowałem także innym programem TMPGEnc DVD ale jest to samo, natomiast udaje się programem Blaze Media Pro ale niestety jakość filmu jest poniżej miernej a dźwięk jest nieczysty i ma przerwy co kilku sekundowe.. Zauważyłem że jeśli zostawiam Bitrate taki jak podaje ulead czyli dla jakości dobrej wynosi on 6000 to wszystko niby gra ale plik np. ISO DVD zajmuje 4.9 lub 5 G natomiast w momencie zmiany bitrate na 4000 lub 3500 albo 5500 to żeby zmieścić cały film na dvd to juz niestety kończy się cała operacja na zwieszeniu komputera..
Mój komputer to Duron 2000MHz pamięć 512Mb, dysk twardy Maxtor 80G/8M przeznaczony w całości na edycję video, brak pliku wymiany.
A jeszcze zaznaczam że próbowałem tez programem WinAvi video conwerter i też jest zwiecha. Kombinowałem też z odinstalowaniem wszystkich możliwych kodeków z systemu, i instalacją tylko kodeków które ma program ulead. Zaznaczam że problemy mam przy wyłączonych programach działających w tle, bez netu i innych zbędnych. Myślę że jest to wina kodeka ale sam nie wiem i ewentualnie co robię źle że jak już wyjdzie plik *.iso albo katalog Video_ts to dlaczego zajmuje on więcej niż płyta DVD i nie ma mozliwośći nagrania tego...

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.


poniedziałek, 6 lutego 2006, 19:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
Witam! Ja bym bym stawiał na sprzętowe uszkodzenie np pamięci ram. Ogólnie mówiąc zalecałbym wyeksportowanie pliku w DV z uleada i potem kompresja go procoderem do DVD wyliczając dokładny bitrate w np guru calculator i potem wypalił to na DVD za pomocą jakiegokolwiek programu do authoringu DVD :D


poniedziałek, 6 lutego 2006, 20:37
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 6 lutego 2006, 19:03
Posty: 8
Post 
znalazłem sygaturę błedu i wygląda to następująco...

Aplikacja powodująca błąd vstudio.exe, wersja 8.0.0.0, moduł powodujący błąd mpgvout.004, wersja 1.2.9.14, adres błędu 0x00025d9b.

0000: 41 70 70 6c 69 63 61 74 Applicat
0008: 69 6f 6e 20 46 61 69 6c ion Fail
0010: 75 72 65 20 20 76 73 74 ure vst
0018: 75 64 69 6f 2e 65 78 65 udio.exe
0020: 20 38 2e 30 2e 30 2e 30 8.0.0.0
0028: 20 69 6e 20 6d 70 67 76 in mpgv
0030: 6f 75 74 2e 30 30 34 20 out.004
0038: 31 2e 32 2e 39 2e 31 34 1.2.9.14
0040: 20 61 74 20 6f 66 66 73 at offs
0048: 65 74 20 30 30 30 32 35 et 00025
0050: 64 39 62 0d 0a d9b..

pamięć sprawdze memtest ale do końca to nie wiem na co patrzeć w tym programie do testowania... :evil:


poniedziałek, 6 lutego 2006, 23:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
Homik napisał(a):
pamięć sprawdze memtest ale do końca to nie wiem na co patrzeć w tym programie do testowania... :evil:



Ja proponuje podmienić pamięć na inną u mnie memtest niczego nie pokazywał a po wymianie pamięci komputer jak nowo narodzony chodzi


wtorek, 7 lutego 2006, 15:21
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 6 lutego 2006, 19:03
Posty: 8
Post 
Troszkę nie chcę mi się wierzyć aby to były pamięci, bo sprawa ma się całkiem inaczej jeżeli robię rendering w innym kodeku niż mpeg2 na przykład mikrosoft avi, wind media video WMV a także divx, wszystko działa wyśmienicie do samego końca, ale niestety problem jest tylko i wyłącznie przy mpeg2, nie wiem już czy coś mam w systemie pogrzebane czy on po prostu ma alergię na mpeg. :evil:

Pozdrawiam i dzieki za sugestię


wtorek, 7 lutego 2006, 18:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
Mówie wyeksportuj to z UMS do pliku DV i potem spróbuj procoderem 2.0 Innych pomysłów nie mam :(


wtorek, 7 lutego 2006, 19:38
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 6 lutego 2006, 19:03
Posty: 8
Post 
Mam procodera i hmmm otworzyć to go nie otworzyłem, wywala mi jakieś info o usb key i klops. zmuszony jestem go deletnąć. Może cos innego wymyślę..

Dzięki mimo wszystko


środa, 8 lutego 2006, 18:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
zapraszam na gg 8066814 :D


środa, 8 lutego 2006, 21:36
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL