Teraz jest piątek, 22 listopada 2019, 09:05




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 stare VHS 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 9 lutego 2006, 16:53
Posty: 7
Post stare VHS
Witam,
Mam kilkadziesiąt starych kaset VHS z różnych uroczystości rodzinnych, na niektórych jest dość kiepski obraz. Chciałbym to obrobić i zgrać na DVD. Najchętniej dałbym to profesjonaliście, ale musiałbym wówczas towarzyszyć mu przy całej pracy, aby wybierać to co "wartościowe" z kilkusetgodzinnego materiału. Postanowiłem zrobić to samodzielnie bo mam dość dobry komputer i jako takie o nim pojęcie :-p ale brak mi doświadczenia w obróbce obrazu.
1 problem: jakiego użyć (pożyczyć) magnetowidu, żeby najlepiej "zdjąć" materiał z kasety?
2 problem: czy Pinnacle Studio 700 PCI wersja 10 Plus poradzi sobie z tym zadaniem? (mam zamiar je nabyć)
Pozdrawiam.


czwartek, 9 lutego 2006, 18:08
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 9 lutego 2006, 16:53
Posty: 7
Post sorry, nie tu miał być ten post
Miał iść na Pinnacle Studio :oops:


czwartek, 9 lutego 2006, 21:49
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 29 marca 2005, 19:28
Posty: 66
Post 
Najlepiej przegrać materiał z taśm VHS na DVD na dobrej nagrywarce stacjonarnej.
Ten temat przerabiałem.


piątek, 10 lutego 2006, 00:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Stare VHS
Nie prawda!!! Najlepiej wgrać do komutera przy pomocy karty analogowo cyfrowej. Materiał niepotrzebny powycinać . Na pozostałym wyrenderować klipy. Wykonac aktywne menu, ze scenami i chapterem i dopierowtedy kompresować do MP2, zgrywając na płyty.
Jest troche roboty, ale jaki efekt :roll: :wink:


piątek, 10 lutego 2006, 01:57
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 9 lutego 2006, 16:53
Posty: 7
Post 
O...o...o...o o to chodzi, tylko czy na Pinnacle Studio 700 plus 10 to wszystko zrobię?


piątek, 10 lutego 2006, 10:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
luju napisał(a):
Najlepiej przegrać materiał z taśm VHS na DVD na dobrej nagrywarce stacjonarnej.
Ten temat przerabiałem.

To rozwiązanie jest najprostrze.... ale są ambitniejsze ;-)

Pozdr


piątek, 10 lutego 2006, 10:55
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 9 lutego 2006, 16:53
Posty: 7
Post 
Dla przykładu...


piątek, 10 lutego 2006, 11:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
kwiapa napisał(a):
Dla przykładu...

Co?

Pozdr


piątek, 10 lutego 2006, 11:14
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Rzeczywiście najlepszy efekt da sposób opisany przez VIDEOSTUDIOMW - tylko słowo "Nieprawda" niepodoba mi się bo jest trochę niegrzeczne.

Pozdrawiam


piątek, 10 lutego 2006, 11:33
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 10 września 2005, 21:47
Posty: 23
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
Studio 10 to cała masa błedów połaczona z bardzo wolno działajacym programem. Wyszło troche nowych updatów - może juz działa trochę lepiej. Lepszym pomysłem było by chyba Pinnacle Studio 9 (a może i 9 PLUS).
Poczytaj o pr"oblemach związanych z "dziesiątką".

Pozdrawiam
Imer


piątek, 10 lutego 2006, 14:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Mozesz użyć też STUDIO PLUS 10 700USB. Zewnętzny box wykona kompresję sprzętową do mpeg 2 bez asnchronów obrazu z dzwiękiem. (Nie wiem jak to jest z kartą 700PCI), a dodatkowy plus tego taki że możesz materiał z VHS zrzucać w locie od razu do VOBÓW i tworzyć gotowy katalog VIDEO_TS, lub nawet wypalać na DVD, a na początku wstawić proste MENU. To tylko taki przykład lub oczuwiście całość przechwycić do mpeg2 lub AVI (MJPEG) i podmontować w s10 a nastepnie wypalić DVD.
Program miał wiele problemów użytkuję go już 3 miesiące do tego czasu było kilka poprawek ostatnia coprawda BETA 10.5 pozwala już w miarę pracować, choć są nadal jeszcze jakieś niedociągnięcia, ale nie jest już to to samo co było na początku z poduktem S10.
Proponuję poczytać forum dystrybutora:
http://forum.dystrybucja.ksk.com.pl/log ... a2b4abadcf

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


sobota, 11 lutego 2006, 11:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Aha i co rozumiesz pod pojęciem dość dobry komputer? Bo to co u mnie wypisane to poprostu pozwala jako tako tylko pracować uważam że 2GB RAMU dopiero daje komfortową pracę, myślę INTEL lepiej czuje pracując z STUDIO, mój Atlonik sobie zipie, nei chodzi tu o samą kompresję do mpeg2 (DVD) bo to przebiega sprawnie, ale o pracę podczas montażu. I oczywiście 128MB grafika.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


sobota, 11 lutego 2006, 11:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post 
Witam
troche mnie zadziwiwa fakt dobry komputer
szybki??
ja mam 1,6 Ghz athlona
256 MB RAMu
grafike 64MB
obrabiam filmy w adobe premiere 6,5
Nic mi sie nie zacina nie zawiesza itp
nie narzekam
export z Timeline zajmuje ok 5 godz, 2 godz filmu

według mnie to czy ten export bedzie trwał 5 godz czy mniej to dla mnie nie ma róznicy. Właczam kompa na noc i tyle.

niektórzy twierdza ze procek to tylko Intel reszta to szajs
a u mnie jest git bez problemu no iiiii
nie mam takiego super komputera
zreszta jakby ktos chciał miec super kompa
to musi w niego inwstowac co jakis czas, jak tylko pojawia sie nowy sprzet
nastepuje ciagła modernizacja
pozdrawiam


sobota, 11 lutego 2006, 14:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Lutek"]Rzeczywiście najlepszy efekt da sposób opisany przez VIDEOSTUDIOMW - tylko słowo "Nieprawda" niepodoba mi się bo jest trochę niegrzeczne.

Pozdrawiam

Witaj Lutku!!!

Przepraszam. Nie było moją intencją urazić kogokolwiek słowem "nieprawda".

Mój przedmówca napisał, że "najlepszy spsób....itd.".

Skomentowałem to slowem "nieprawda", bo rzeczywiście sposób ten nie jest nalepszy. Przyznaję , że jest ale "najłatwiejszy".


Pozdrawiam czujących się urażonymi i tych pozostałych :roll: :D
Mietek


sobota, 11 lutego 2006, 16:37
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 29 marca 2005, 19:28
Posty: 66
Post 
Staram się unikać zbędnych dyskusji na tym forum ale po przeczytaniu
powyższych postów powtórzę " najlepsze efekty przy przegrywaniu z VHS na DVD w warunkach amatorskich uzyska się przegrywając na nagrywarce stacjonarnej".
Oczywiście potem można się bawić dorabiać menu ,dzielić film na rozdziały i inne.


sobota, 11 lutego 2006, 20:03
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL