Teraz jest sobota, 5 grudnia 2020, 14:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Problem z czasem trwania efektu i... 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 9 sierpnia 2006, 16:12
Posty: 62
Post Problem z czasem trwania efektu i...
Witam jestem początkujący w tym kombajnie video i mam kłopot.
Robię film z counter strike i mam dwa problemy.
1.Czemu jak mam ustawiony efekt starego filmu do 59 sek. to on trwa cały film ?
screen http://img330.imageshack.us/img330/854/untitledzz1.jpg
2. Podobny do tego co wyżej.Mam ustawione powiększenie do 59 sek to one trwa cały film
screen http://img348.imageshack.us/img348/2981 ... edsfz4.jpg
3. Czy można na filmie narysować czy dodać jakąś strzałkę czy coś ?
No i 4. Jak przycinać filmy tzn. mam filmik 5-cio minutowy i chcę go przeciąć na dwa po 2.5 min albo wyciąć jedną scenę ?


środa, 9 sierpnia 2006, 16:36
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 6 sierpnia 2006, 00:06
Posty: 25
Post 
Z tego co wiem w temacie Vegas, dany efekt nakładany jest na całe ujęcia filmu. Dzięki znacznikom, które są na dole okienka Video Event FX, możemy ustawić ewentualne zmiany dotyczące efektu np.: nasilenia efektu bądź jego osłabienia, bądź jego wyłączenie. Po prostu w punkcie 00.59.28 tam gdzie masz postawiony znacznik zjedź wszystkimi suwakimi w okienku Video Event FX w lewą stronę i "odchacz" Enable Particles tak dla pewności :wink:. Jeśli chodzi o strzałke to nie wiem, nie robiłem tego. Film możemy skrócić przesuwająć jego koniec lub początek w prawo/lewo, bądź użyć polecenia SPLIT (litera s z klawiatury) i przeciąć go w dowolnym miejscu.
Pozdrawiam


środa, 9 sierpnia 2006, 17:32
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 9 sierpnia 2006, 16:12
Posty: 62
Post 
Już z tymi dwoma pierwszymi sobie poradziłem ale mam następne
1. Czy da się zrobić żeby film się odtwarzał do tyłu ?
2. Gdzie się zmienia prędkość filmu ?
3. Czy w Vegasie można dodawać błyski tak jak w Adobe Premiere ?
4. Jak zrobić żeby w tym samym czasie leciały 3 filmiki jeden z prawej strony jeden z lewej i u góry ? Bo jak nakładam je na siebie to tylko prześwitują ?


środa, 9 sierpnia 2006, 18:18
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 6 sierpnia 2006, 00:06
Posty: 25
Post 
To fajnie.
1.Klikasz prawym klawiszem na ścieżkę video i wybierasz Reverse, tak samo robisz ze ścieżka audio.
2.Klikasz na ściezkę video i także pod prawym masz Insert/Remove Envelope > Velocity, pojawia się linia przemieszczając ją góra/dół zmieniasz prędkość filmu, możesz dodać dodatkowe punkty (kikając na linie prawym klawiszem) i ustawić różne predkości odtwarzania w różnych momentach filmu.
3.Tego nie rozumiem :wink: móże dlatego że nie znam tak dobrze AP.
4.Chodzi Ci o to by w tym samym czasie odtwarzane były 3 filmy obok siebie na jednym ekranie?
Pozdrawiam


czwartek, 10 sierpnia 2006, 00:38
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 9 sierpnia 2006, 16:12
Posty: 62
Post 
Dziękuję za wszystko.

Cytuj:
Chodzi Ci o to by w tym samym czasie odtwarzane były 3 filmy obok siebie na jednym ekranie?
Pozdrawiam

Dokładnie tak, widziałem jak ktoś tak miał :)


czwartek, 10 sierpnia 2006, 00:50
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 6 sierpnia 2006, 00:06
Posty: 25
Post 
Klikasz na pierwszy film który masz na samej górze i z górnego menu: Tools > Video > Track Motion, skalujesz film zmieniająć rozmiar i połozenie tej ramki co jest na białym kropkowanym tle obserwując w okienku podglądu obrabianego materiału przemieszczanie kadru. To samo robisz z drugim i trzecim filmem i to wszystko. Pamietaj aby w okienku Track Motion był wciśniety przycisk "trzymający" proporcje filmu podczas skalowania. hej


czwartek, 10 sierpnia 2006, 01:07
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 9 sierpnia 2006, 16:12
Posty: 62
Post 
OK Dzięki
Ale mam jeszcze jedno pytanie:
Jak nałożyć cenzurę na coś w tym programie ?


czwartek, 10 sierpnia 2006, 03:27
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 6 sierpnia 2006, 00:06
Posty: 25
Post 
Najprościej to wyciąć kawałek filmu :wink:


czwartek, 10 sierpnia 2006, 11:52
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 9 sierpnia 2006, 16:12
Posty: 62
Post 
Nie można inaczej ? I jak to zrobić ?

_________________
http://img112.imageshack.us/img112/6126/beztytuumr7.jpg


czwartek, 10 sierpnia 2006, 14:04
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 6 sierpnia 2006, 00:06
Posty: 25
Post 
Jak chcesz zasłonić kawałek filmu to najlepiej zastosować efekt Cookie Cutter, ustawiasz odpowiedni kształ przesłony, jej położenie, jak się ma jeszcze przemieszczać za filmem to korzystasz ze znaczników (dół okienka efektu Cookie Cutter) - hej


czwartek, 10 sierpnia 2006, 14:24
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 9 sierpnia 2006, 16:12
Posty: 62
Post 
Ok dzięki ale jest jeszcze jeden problem :P
Jak wiesz robię film z counter strike i akcje filmuje frapsem i wszystko było ok a teraz te nagrane frapsem filmiki są szybkie tzn. się odtwarzają jak by było ustawione gdzieś speed 3x.Wiem że to nie te forum ale nie moge sobie z tym poradzić. :(

_________________
http://img112.imageshack.us/img112/6126/beztytuumr7.jpg


czwartek, 10 sierpnia 2006, 18:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 6 sierpnia 2006, 00:06
Posty: 25
Post 
A próbowałes funkcją Velocity zwolnić film w Sony Vegas. A Fraps nie ma możliwości zmiany parametrów "nagrywania"? W jakim formacie są pliki na wyjściu z tego programu?


czwartek, 10 sierpnia 2006, 18:34
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 9 sierpnia 2006, 16:12
Posty: 62
Post 
Cytuj:
A próbowałes funkcją Velocity zwolnić film w Sony Vegas

To odpada
Cytuj:
A Fraps nie ma możliwości zmiany parametrów "nagrywania"?

Nie
Cytuj:
W jakim formacie są pliki na wyjściu z tego programu?

Avi

I chciałbym dodać że to nie wina counter strike bo sprawdzałem.

_________________
http://img112.imageshack.us/img112/6126/beztytuumr7.jpg


czwartek, 10 sierpnia 2006, 18:50
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 6 sierpnia 2006, 00:06
Posty: 25
Post 
Nic mi nie przychodzi do głowy, nie znam programu Fraps, ale może tak jest, że filmik idzie szybciej, ja się z tym nie spotkałem - sorki - nie wiem jak Ci pomóc, - hej


czwartek, 10 sierpnia 2006, 21:52
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5179
Lokalizacja: Tczew
Post 
Ja z kolei nie znam counter strike, ale jeżeli przyjmiemy ze gra osiąga na twoim komputerze 75 FPS, to potem odtwarzana na filmie leci 3 x za szybko, bo jest wyświetlana 25 klatek na sekundę. Czy masz możliwość ograniczenia FPS w ustawieniach gry żeby sprawdzić tą spekulację myślową?

EDIT Prename w ogóle powinienem to najpierw sprawdzić, ale było późno (i byłem zajęty knedlickami - ale to temat na inną okazję). pozdrawiam

_________________
最诚挚的问候


Ostatnio edytowano sobota, 12 sierpnia 2006, 10:09 przez kotin, łącznie edytowano 1 raz

sobota, 12 sierpnia 2006, 01:03
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL