Teraz jest środa, 13 listopada 2019, 20:35




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Testy wersji EDIUS 4 trial - opinie! 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post Testy wersji EDIUS 4 trial - opinie!
(moja kopia odpowiedzi na forum. Posluzylem sie ponownie tekstem w celu rozpalenia dyskusji)
Witam! :D

Wstepne opinie o wersji TRIAL Ediusa 4. Cos od siebie.

Testuje wlasnie sobie kolejna wersje EDIUSA i powiem szczeze...jestem
dwojako nastawiony do nowego dziela. Generalnie jest dodanych pare fajnych
rzeczy ale nadal jak widze brakuje kilku istotnych.

Po pierwsze! - czas na MINUSY!!!

Spodziewalem sie ze w koncu dopracuja w wersji 4 obsluge na alpha chanelach.
Nadal jest tego brak. Dodano np.zagniezdzone sekwencje ktore myslalem ze
rozwiaza moj problem tzw. klipow wirtualnych jak Adobe Premiere ale jednak sie mylilem.

Np. taki prosty efekt:

...robimy plynacy napis w titlerze z kanalem alpha. Jesli polazymy go na gore w timeline
to oczywiste jest ze tlo przeswituje a napis sobie plynie.

Jesli juz zrobimy to poprzez zagniezdzona sekwencje i dodamy do glownego timeline,
program juz nie widzi alpha chanelu i tlo jest czarne. ZGROZA!!! A juz myslalem
ze bedzie tak jak w AP. Z tego co widze, przez brak obslugi alpha w zagniezdzonych
sekwencjach zostaje baaaardzo mocno ogranicze mozliwosci w/w sekwencji.

GrassHooper wie o co chodzi! 8)

kolejny przyklad - tyczy sie PiP oraz 3D Picture:

...mamy plik PSD z kanalem alpha oraz np. rysunkiem (logo). Logo np. gwiazdka z
napisem po srodku STARS. Wrzucamy to do Ediusa i dodajemy keyersa 3D Picture...
Jesli chcemy dodac shadow z funkcji 3DPicture to zamiast robic cien taki jak obrys
loga, program robi obrys calego obszaru roboczego czyli np w tym przypadku 720x480.

PORAZKA !!!(w Ediusie 3 jest to samo). Kazdy by chcial zrobic sobie np. ruchomy cien
bo funkcja 3DPicture to umozliwia ale w tym przypadku to nie ma miejsca.

...tak samo PIP. Kurde, dodaje plik z alpha a on robi mi czarne tlo. No masakra.
Wystarczylo by dodac funkcje np. zastosuj kanal alpha lub nie! Proste jak kij od szczotki!

Moze sie czepiam ale to takie pierdolki a nikt ich nie uwzglednil w nowej wersji.
Kurcze - kogo oni sie sluchaja!!! Bo chyba nie tych co by chcieli naprawde dobrych zmian.

Jedyne co na PLUS dla kanalu alpha to to ze w koncu cien dodany np. pod napis w
photoshopie (czarny) w pliku psd jest w koncu CZARNY a nie ma jasnej bialej obwodki.

UFF!!!

Kolejna sprawa:

...dlaczego w koncu nie dodano mozliwosci obslugi jednoczesnie funkcji 3DPicture i
Keyersow? Toz to chyba nie lot na Marsa? Nie ta skala trudnosci? FATALNIE!!!

...nie poprawiono efektu SPADKU BUFORA ODCZYTU w momencie kiedy zostaje
uruchomiony mikser AUDIO. W momencie pracy miksera bufor ze 160klatek spada do
10klatek no i wiadomo co sie dzieje. Chcialoby sie go miec odpalonego na ekranie
szczegolnie w przypadku pracy na dwoch monitorach. . KLOPS!!!

...nie wiem czemu ale nie umiem teraz usunac markera np.z rubber bandu mix albo audio.
Moze teraz to jakis inny przycisk? Narazie jednak nie umiem go zlokalizowac.

...nadal nie ma mozliwosci kluczowania "sily nacisku" efektow np. blur, sharpness itp.
BEBEBE!!!

No dobra - dosc minusow!

Na PLUSy przysla teraz pora!!!

W koncu mozliwosc kluczowania efektow z grupy ColorCorrection. Pieknie! Tu BRAWA!
Doskonale poprawiona funkcja speed. Teraz zwalnianie i przyspieszanie jeszcze plynniejsze
i bez typowego "mrygania".

No i teraz cos dla tygrysow. Timeremaping - wiadomo o co chodzi!

oto dwie probki do zassania zrobione "na szybko":

PLIKI USUNIETO
http://www.mkprofilm.pl/portfolio/time_remap_001.wmv
http://www.mkprofilm.pl/portfolio/time_remap_002.wmv

Mozna w koncu plynnie spowalniac do wybranego tempa i plynnie przyspieszac. Kolejne BRAWA!!!

Mniejszych zmiany: poprawiony oscyloskop, interfejs ciut ladniejszy i w koncu na
magnesach :-) mozna perfekcyjnie ustawic sobie pulpit dociagajac do wybranych okienek.

To narazie tyle.


Jak widac MINUSOW jest nadal wiecej niz PLUSOW a spodziewalem sie odwrotnej sytuacji.

No coz, nie sadze tez aby wersja "trial" odbiegala od wersji pelnej wiec na poprawki tych
minusow raczej nie ma co liczyc.

I znowu pozostaje mi tylko czekac az w koncu ktos wlasciwy zajmie sie tymi zmianami
i doda je do Ediusa bo w koncu to przeciez dobre narzedzie. Moze byc przeciez jeszcze
lepsze!


Pozdrawiam
Krzych Wizzard


p.s. 1.jesli ktos wie kiedy i za ile bedzie mozna kupic upgrade z Ediusa 3 na Ediusa 4?
2.jesli ktos tez testuje wersje trial Edka4 - nie ch tez podzieli sie swymi spostrzezeniami,
moze sie myle. Ktos to wie!

[ Dodano: Pon Lip 24, 2006 12:42 pm ]

[ Dodano: Pon Lip 24, 2006 12:44 pm ]
Witam! :D

Kolejne moje odczucie i refleksje ktore nasunely mi sie podczas pracy z Ediusem 4 Trial.

Najpier minusy.

1.Moim zdaniem program jest troche wiecej wymagajacy jesli chodzi o zapotrzebowanie
systemowe. Zreszta to nie powinno dziwic bo program jest nowszym wcieleniem
poprzeniczki czyli 3-ki. Twierdze tak dlatego ze na podstawie testu ktory jak dla mnie
jest wykladnikiem wydajnosci ktory polega na tym ze ukladam 30 sekundowe
klipy video na timeline jeden nad drugim. Pierwsza wartstwa pozostaje bez zmian a
kolejne maja zalozony efekt PIP. Kazde z okienek ustawiam tak aby bylo obok siebie
widoczne. W ten sposob ustawiam wspomniane warstwy do momentu az przy odtworzeniu
z bufora, nie ma spadku wydajnosci czyli klatki z bufora nie maleja.

W ten sposob przy mojej konfiguracji uzyskalem na Ediusie 3 lacznie 10 warstw w RT.
W Ediusie 4 Trial to samo juz 8 warstw.

Wniosek prosty - to nie wiele ale jednak ma wiekszy apetyt na Megaherce. ;-)

2.Zdaza mu sie zawieszac przy pracy z ustawieniami audio. Glownie praca na Rubber bandach.

3.Pogmatwali teraz bardziej mozliwosc trimowania klipu bez koniecznosci odlinkowywania
obrazu i dzwieku. Teraz pojawiaja sie paski zolte i zielone, dzieki ktorym wybieramy
co chcemy przesunac, dosunac itp. Musialem sie niezle naglowic aby wpasc na to jak
to teraz sie robi.

4.W wersji 4 ediusa nie moge na stale rozwinac listwy z efektami tak abym mial dostep
do kazdego z nich tylko poprzez przesuniecie calej listwy gora-dol. Za kazdym razem
efekty zamykaja sie do katalogu i trzeba to co chwile rozwijac. Jeszcze ne wpadlem jak
to ustawic aby bylo dobrze.

5.Otworzenie oscyloskopu powoduje tez maly spadek wydajnosci. W 3-ce nie bylo to
zauwazalne (podobna sytuacja z mikserem audio-opis we wczesniejszym poscie)

6.Skroty do niektorych funkcji pozmnieniane wiec albo musimy uwstawic po swojemu
albo trzeba sie znowu uczyc. :-)

to narazie tyle jesli chodzi o minusy.

PLUSY

1.Mimo mojego wczesniejszego opisu o kanalach alpha, dodano ich obsluge jednak nie
dokonca jak moglbym sie tego spodziewac. Wyglada to tak ze musimy miec dwa klipy
video o tych samych parametrach. Jeden z nich jest traktowany jako FILL a drugi jako
KEY. FILL to klip z obszarem ktorych chcemy aby byl wyciety a KEY to maska
przezroczystosci klipu pierwszego (czarno biala). Zaznaczamy oba klipy potem prawy
przycisk myszy i CONVERT/ALPHA MATTE. Wybieramy ktory klip ma posluzyc do
wygenerowania kanalu alpha, wybieramy format i ZAPISZ. W ten sposob uzyskujem
nowy klip z kanalem alpha.

Na chwile powroce do minusow.

No niby fajnie ale to znowu generowanie klipow, klipow i jeszcze raz klipow. Jak cos
nam nie wychodzi to musimy na produkowac klipow i zasmiecamy dysk.

Kolejny raz powtarzam. W ADOBE PREMIERE wszystko odbywa sie na klipach
wirtualnych, nie modyfikuje sie klipu zrodlowego i w ten sposob mozna tworzyc
nowe wersje klipow bez zajmowania miejsca na dysku. DLA CZEGO TAK NIE MOZNA
BYLO ZROBIC I TU!!! To WYGODNIEJSZE, LATWIEJSZE I SZYBSZE!!!.

Aha - i zapomnijcie aby ten klip z kanalem alfa mozna bylo dodac do zagniezdzonej
sekewencji i zeby byl nadal przezroczysty. PORAZKA!!! A juz myslalem ze bedzie
dobrze.

Taki wygenerowany klip po dodaniu do niego chociazby efektu 2D/Dissolve wykazuje
blad polegajacy na wyswietleniu w miejscu przezrooczystosci zielonych obszarow.
Widac ze to jakis BUG, niedopatrzenie programistow.

Powracamy do plusow.

2.Obsluga MPEG Capture zostala zintegrowana z Edius Capture. Teraz nie uruchamia sie
dodatkowy program. Nie testowalem jeszcze ale jestem ciekaw czy w momencie
przechytywania klipow do MPEG (mt2) edius dzieli juz dobrze na sceny.
W poprzedniej wersji Ediusa 3 dzielil dobrze ale tylko do klipu 1 do 100, potem dodawal do
numeru 100, numer 101 i tak az do momentu kiedy windows nie mogl juz obsluzyc
ciagu znakow dlizszych niz 255 i KONIEC. Mam nadzieje ze to poprawiono.
(ta wada ma miejsce tylko przy zgrywaniu klipow HDV do formatu mt2)

To na dzis tyle.

To dopiero drugi dzien z Edkiem 4 a ciagle jakies niespodzianki.
Jak na razie wiecej minusow niz plusow.
Moze jestem wybredny ale dla mnie program powinien miec poprawiona ergonomie i
wygode pracy. To na poczatek!. Zeby sie przestal wieszac w jakichs dziwnych sytuacjach.
Dopiero potem zmiany - jak ja to nazywam - bajerow czasami nie potrzebnych 8)

Jak narazie myslalem ze bedzie lepiej ale...poczekamy zobaczymy.
W koncu beda kolejne updeaty ;-)

Jak cos znajde to znowu opisze.

Pozdrawiam
Krzych Wizzard

_________________
iSLATE - http://www.islate


Ostatnio edytowano piątek, 23 listopada 2007, 01:26 przez iSlate, łącznie edytowano 1 raz

niedziela, 23 lipca 2006, 16:56
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 25 września 2004, 22:45
Posty: 72
Post 
hmmm........ hmmmmmm....... hmmm.....
Wkońcu coś ruszyło w testach . Ciągle pisali - testujemy - a opinii żadnych.Ja zainstalowałem sobie Ediusa 4 ver. Trial i powiem tak :
1. NIe ma możliwości wgrania dodatkowych pluginów do Ediusa w wersji trial. próbowałem np. zainstalować Adorage vol. 9 czy Xplode 4.04 i poprostu jest blokada Edek ich nie łapie i koniec.
2.Brak możliwości zgrywania w Edku vol 4 .
3.więcej nie pamiętam .Poprostu szybko wróciłem do E3 i montuję dalej w trójeczce. Na testy przyjdzie czas w listopadzie jak będzie wszytko hulało OK.
P.S. W sumie jak mamy to testować ????? jak w trialu jest blokada na blokadzie ?????? No chyba że się mylę - to może mnie ktoś poprawi.
pozdrawiam.
MKPROFILM - podaj linka do tego forum , bardzo Cię proszę .


poniedziałek, 24 lipca 2006, 17:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post 
Witam
Nawet nie zwróciłem uwagi, że temat o Ediusie 4 umieściłem w dziale kompresja, więc pozwolę sobie przenieść i może zmodyfikować.
Czy udało się komuś z Państwa nagrać materiał HDV z linii czasu na taśmę w kamerze?
Opiszę jak próbowałem to zrobić.
Po zmontowaniu materiału wybrałem opcję eksportu klipu (czerwona kasetka), następnie zapisz do pliku. W oknie wybrałem „Speed Encoder for HDV”, wpisując nazwę, ustaliłem jakość i zapisałem. Speed Encoder wygenerował przepięknej jakości klip w formacie m2t, który z łatwością jest odtwarzany przez różne odtwarzacze zainstalowane w systemie. Następnie uruchomiłem procedurę zapisania na taśmie. Wybrałem Tools > MPEG TS Writer > dodając do modułu wygenerowany przez Speed Encoder klip m2t i nic. Moduł rozpoznał kamerę ale zapisać nie chciał. Może popełniłem jakiś błąd? Cała procedura jest opisana począwszy od 535 strony instrukcji. Czekałem na tą funkcję programu. To prosty sposób na uporządkowanie zarejestrowanego materiału i odzyskanie sporej ilości kaset.
Może ktoś z Państwa spróbował by tej procedury. Może Pan Spala na swojej maszynie bez karty NX.???

Pozdrawiam


poniedziałek, 24 lipca 2006, 23:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam!

W wersji TRIAL ta funkcja nie dziala. Musisz poczekac na wersje pelna.

Pozdrawiam
Krzych Wizzard

_________________
iSLATE - http://www.islate


wtorek, 25 lipca 2006, 21:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 23 grudnia 2003, 12:01
Posty: 253
Lokalizacja: Głogów
Post 
ja szukam laczenia projektow w edi 4 i za cholere nie moge doszukac w 3 bylo to bardzo proste , moze ktos wie jak je zlaczyc w 4?

_________________
=---TranceKostek---=


środa, 2 sierpnia 2006, 11:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post 
Myślę, że teraz jest dobry moment aby skłonić sprzedawców do przetłumaczenia Instrukcji Obsługi Ediusa 4 na język polski. Pomimo, że jest to program łatwy i intuicyjny to jednak ma pewne tajemnice szczególnie w ustawieniach i Procoderze. Ponadto zwiększyła by się liczba kupujących, ponieważ wielu z nich podjęło by decyzję po przeczytaniu instrukcji.

Pozdrawiam


środa, 2 sierpnia 2006, 12:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam!

Import innych projektow do bierzacego projektu w Ediusie 4 Trial odbywa
sie poprzez opcje "import sequence", dostepne z poziomu open files/import sequence.

Co zas sie tyczy nowych spostrzezen:

1.Moim zdaniem (nie wiem czy o tym pisalem) ale jak na razie trimming
ktory ponoc jest poprawiony sprawia mi wiecej klopotow niz w poprzedniej
wersji.
Za duzo klikania ale moze sie przyzwyczaje.

2.Opcja "Search" plikow w wersji Trial jest zwalona. Poprostu nie odszukuje
plikow lub pokazuje zle wskazania.

3.Jesli mamy kilkadziesiat plikow na timeline i chcemy np. rozsunac projekt
w polowie aby wsadzic jakis klip, do tej pory mozna bylo to zrobic
poprzez kombinacje klawiszy (wiele wariantow bylo rozsowania i przesowania).
Teraz zawezono sie tylko do zaznaczenia calej lini z danej sciezki badz
calosci. Masakra. Bez tej funkcji przesowanie projektu z myszki jest bardzo
bardzo powolne przy skomplikowanym projekcie.

4.Program czesto sie wiesza w momencie otwierania "color matte" i gesto
przy pracy z mp3 (generalnie dzwiekiem).

5.Powtoze sie - ale brak zachowania kanalu alpha na zagniezdzonych
sekwencjach to TOTALNA KLAPA.

6.Pliki MPEG/MPG2 zrzucone z disc capture odtwarzaja sie znacznie gorzej.
Dzwiek szarpie. Mozna to obejsc wlaczajac w ustawieniach
PlugIns/MPEG/don't use PTS, jednak wtedy dzwiek sie rozjezdza i nalezy go
recznie synchronizowac o 5-6 ramek do tylu.

Na dzis tyle.

Pozdrawiam
Krzych Wizzard

_________________
iSLATE - http://www.islate


czwartek, 3 sierpnia 2006, 05:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 23 grudnia 2003, 12:01
Posty: 253
Lokalizacja: Głogów
Post 
fajnie! tylko dlaczego nic nie mam na timeline tylko robi mi folder w binie!

[ Dodano: Czw Sie 03, 2006 8:21 am ]
ok zlatalem to ! nie dodaje projektow z poprzednich wersji bezndzieja! ale to i tak nie rozwiazalo mojego problemu poniewaz w ediusie 3 moglem dozucic projekt do stworzonego projektu tu natomiast mam na timeline mam nowy sequence a ja chce zlaczyc projekty!

_________________
=---TranceKostek---=


czwartek, 3 sierpnia 2006, 07:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam!
:)
Zgadza sie, robi folder (ale mozesz zaznaczyc aby nie robil)
jednak jesli masz dodany projekt jako nowa sekwencje to jaki problem
zrobic kopiuj - wklej z dodanej sekwencji do wlasciwej?
Ja nie widze problemu.

Do sprawy Ediusa 4 Trial.

Opcja restore offline clip nie dziala wpelni. Mozna tylko wstawic plik z
dysku, nie mozna zas odczytac jeszcze raz po timecode z kasety :cry:
Szkoda. Ale pewnie to przez wersje Trial.

Pozdrawiam
Krzych Wizzard

p.s. cos malo ludzi testuje tego nowego Ediusa4. Dlaczego takie male
zainteresowanie? Czyzbyscie nie mieli zadnych klopotow? :wink:

_________________
iSLATE - http://www.islate


czwartek, 3 sierpnia 2006, 19:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 10 kwietnia 2005, 01:43
Posty: 381
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Osobiście jestem ciekawy, nawet bardzo. Jak tylko sie uporam z pracą to napewno zainstaluję i przetestuję


czwartek, 3 sierpnia 2006, 20:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 23 grudnia 2003, 12:01
Posty: 253
Lokalizacja: Głogów
Post 
brak wsparcia przez procoder 2.04 , porazka moze bedzie niedlugo path!

_________________
=---TranceKostek---=


piątek, 4 sierpnia 2006, 13:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post 
Brak wsparca do kart graficznych matrox!! mam nadzieje ze to poprawią, a co z technologią dual head? reklamowali ze mozna podzielic edusa na 2 monitory!! a teraz wychodzi na to ze obraz sie tnie na takiej własnie karce, brak mi słów.


poniedziałek, 4 września 2006, 19:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam!

Nie zgadzam sie a przynajmniej na mojej konfiguracji DUAL MONITOR dzial
znakomicie. Zarowno na wersji 3 jak i 4 Trial DUAL na kartach ATI jest
bezproblemowy.

Pozdrawiam
Krzych Wizzard

_________________
iSLATE - http://www.islate


środa, 13 września 2006, 16:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Pojawiła się kolejna poprawka do programu Edius 4 PRO - v.4.03 ( waga 26,7MB) Posiadacze wersji 4.01 powinni "zassać" i zainstalować tę poprawkę !
PS.
Do STOP-VIDEO:
ProCoder 2.04 "chodzi" bezproblemowo z Ediusem 4 PRO.
Musisz tylko doinstalować patch "ProCoder 2.0 Timeline Export Plug-in for EDIUS v4" z dn.08/04/2006 (waga 1.5 MB)


środa, 13 września 2006, 19:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post 
Bogusław Spala napisał(a):
Pojawiła się kolejna poprawka do programu Edius 4 PRO - v.4.03 ( waga 26,7MB) Posiadacze wersji 4.01 powinni "zassać" i zainstalować tę poprawkę !
PS.
Do STOP-VIDEO:
ProCoder 2.04 "chodzi" bezproblemowo z Ediusem 4 PRO.
Musisz tylko doinstalować patch "ProCoder 2.0 Timeline Export Plug-in for EDIUS v4" z dn.08/04/2006 (waga 1.5 MB)


skad zassac te pliki? na necie nie moge znalesc na emulku tez nic nie widze. prosze o linki (najlepiej bezposrednie) :)


środa, 11 października 2006, 23:33
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL