Teraz jest sobota, 25 maja 2019, 03:56




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Nie da się pociąć na klipy! Bardzo proszę o pomoc 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 22 lipca 2006, 05:38
Posty: 218
Lokalizacja: Opolskie
Post Nie da się pociąć na klipy! Bardzo proszę o pomoc
A więc tak. Dostałem do zmontowania film na kasecie Hi8. Nie miałem możliwości zgrania go z tej kasety na komputer więc porosiłem znajomego by przegrał mi ten film na MiniDV. Następnie z ów MiniDV moją kamerką zrzuciłem film na PC. Problem polega na tym że ani Movie Maker ani UVS 8 (mam tylko te programy)teraz nie wykrywają "scen" i nie tną go na klipy!!! Próbowałem wiele razy... Program skanuje film... ale w efekcie i tak pozostaje jedna zbita całość. Bez tego montaż bedzie trwał wieki... To dla mnie ważne. Panowie! Proszę o radę! Jak pociąć taki film żeby móc sprawnie go montować?!Czy jest jakiś sposób, knif?!

_________________
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, a jeśli nie ma rozwiązania, to znaczy że nie ma problemu


piątek, 10 listopada 2006, 02:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Może materiał jest tak jednolity ze nie da się wykryć scen;
- najprawdopodobniej był nagrany ciagiem bez wył/włącz kamerki analogowej a i cyfrowej z racji ciągłej konwersji,
- druga sprawa problemem może byc kod czasowy i stąd problem z rozpoznawaniem scen,

Możesz użyć VIRTUAL DUB i podzielić sobie ręcznie plik AVI(DV) bez utraty jakości w sumie idzie to całkiem sprawnie. Zaznaczasz poczatek i koniec na osi i zapisujesz do plku AVI(DV) i tak z kazdym fragmentem.
Zawsze mozesz zgrać z miniDV w małych kawałkach ale to już tylko taka altertnatywa.
Skoro programy nei wykrywają scen myśle na nic zda się tu inny program a pasowałoby spróbować zrzucic materiał jeszcze raz

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


piątek, 10 listopada 2006, 09:25
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4710
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Nie da się pociąć na klipy! Bardzo proszę o pomoc
redbull napisał(a):
Dostałem do zmontowania film na kasecie Hi8.

Wiele razy przechwytywałem analogowy materiał, starą Sony Digital 8. Jeżeli źródłem był naprawdę analogowy materiał, to nie uzyskasz detekcji scen przy przechwycie. Radziłem sobie, jeszcze w Pinnacle Studio 8, ustawiając automatyczne dzielenie scen co na przykład 30 sekund i wrzucając takie kawałki na timeline dokonywałem pierwszej "wycinki", co ułatwiało późniejszy montaż. Przy dłuższych kawałkach cieżko wyciąć "w locie" i traci sie rytm pracy. Trochę to naokoło, ale szybko dochodzi się do wprawy.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 10 listopada 2006, 09:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 22 lipca 2006, 05:38
Posty: 218
Lokalizacja: Opolskie
Post 
Dziękuje Panowie. To dla mnie ważna sprawa. Obiecałem sklecić ten materiał. Nie chce żeby to było jakieś wymiociny... dlatego cisne temat. Jeśli nie bedę miał do dyspozycji tego filmu w pociętej formie to jego sprwany montaż jest praktycznie niemożliwy. Bardzo proszę - jeśli ktoś jeszcze ma jakiś pomysł na rozwiązanie mojego problemu - to czekam.

_________________
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, a jeśli nie ma rozwiązania, to znaczy że nie ma problemu


piątek, 10 listopada 2006, 21:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 483
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Nigdy nie używam materiału z wyodrębnionymi scenami. Zawsze montując wycinam pasujące mi kawałki, rzadko pasują do scen jakie by były po automatycznym wyodrębnieniu. Czy stosuję błędną organizację pracy?

Pozdrawiam

_________________
Stanisław


piątek, 10 listopada 2006, 22:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 22 lipca 2006, 05:38
Posty: 218
Lokalizacja: Opolskie
Post 
Nie wiem czy to dobra organizacja czy zła. Dla mnie jest to ogromnie uciążliwe. Myśle że mógłbym pracować na zwartym materiale, gdybym go dobrze znał. Ten materiał to istne badziewie. Z 2 godzin sklece z tego najwyżej 30, może 45 min. reszta to materiał do wycięcia. Pocięte sekwencje pozwalają szybko odnajdywać się w sytuacji i precyzyjnie wyodrębniać ładne ujęcia...

_________________
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, a jeśli nie ma rozwiązania, to znaczy że nie ma problemu


piątek, 10 listopada 2006, 23:15
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 sierpnia 2005, 13:21
Posty: 180
Lokalizacja: Łódź
Post 
No cóż, to się jednak chyba nie uda. Nie ma softu, który by Ci pomógł. Pozostaje jechanie materiału na podglądzie np. x 2 lub 4 i wyłapywanie zmian scen. Jest to trochę rydzykowne, bo można coś pominąć, ale chyba w tym wypadku jedyne. Detekcja scen z kamery analogowej, zgrywanej na dysk poprzez np. kamerę cyfrową pozostawia też wiele do życzenia. Ale czasami przynosi niezłe wyniki. Zależy od materiału. :)


sobota, 11 listopada 2006, 01:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 22 lipca 2006, 05:38
Posty: 218
Lokalizacja: Opolskie
Post 
Dziękuje Panowie. Na to wygląda że zmarnuje mnóstwo czasu przy tym montażu. Gdyby ktoś jakimś cudem znalazł jakiś sposób, to nadal czekam na sugestie... Pozdrawiam wszystkich pomocnych.

_________________
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, a jeśli nie ma rozwiązania, to znaczy że nie ma problemu


sobota, 11 listopada 2006, 01:38
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 października 2005, 19:10
Posty: 67
Post 
Pinnacle Studio bardzo dobrze wykryje sceny o ile w opcjach przechwytu zaznaczymy bodajże "przy zmianie treści video". Jednak Pinnacle zrobi to na własny użytek tzn. plik DV będzie w całości a dodatkowo zostanie wygenerowany plik z informacjami o scenach i poza Pinnacke wykorzystać się go nie da (chyba).


sobota, 11 listopada 2006, 01:55
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4710
Lokalizacja: Tczew
Post 
locoloco napisał(a):
"przy zmianie treści video".

He faktycznie jest, "automatycznie w oparciu o zawartość wideo". Zapomniałem o tym, bo w dziesiątce nie przechwytywałem analogu. Jeżeli to działa, to już by była duża pomoc, mimo że cięcie napewno następuje w/g analizy wyglądu sąsiednich klatek, bo kod czasowy na analogu i DV zbyt się różni, żeby go wykorzystać do detekcji scen. Nawiasem mówiąc to Studio 10,6+ nie jest już takie złe :wink: .

_________________
最诚挚的问候


sobota, 11 listopada 2006, 10:50
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 29 września 2006, 13:22
Posty: 19
Post 
smyczyk napisał(a):
No cóż, to się jednak chyba nie uda. Nie ma softu, który by Ci pomógł.

A właśnie że jest.
Jeżeli materiał przechwytywałeś z kasety, gdzie materiał był nagrany jednym włączeniem kamery, ratuje cie jedynie optyczna detekcja scen.
Uratuje cię Scenalyzer (programik freeware, w przeciwieństwie do Scenalyzer Live - lepszego narzędzia ale płatnego) W razie czego pisz to wyślę na maila (600KB).


sobota, 11 listopada 2006, 19:27
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL