Teraz jest wtorek, 22 października 2019, 05:46




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Problem zpodkładem dźwięku w PS 10 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 18 stycznia 2007, 12:11
Posty: 3
Lokalizacja: wrocław
Post Problem zpodkładem dźwięku w PS 10
Witam

jestem tu nowy, więc może temat już wcześniej został rozgryziony.
Mam problem ze ścieżką dźwiękową (podkład muzyczny) dla fragmentów video z efektem przyspieszenia. W pewnym momencie dzwięk się urywa i jest cisza - najczęściej do następnej sceny. Film zawiera wiele takich przyspieszonych kawałków ale problem z dźwiękiem pojawia się tylko na niektórych (wszystkie są z tego samego źródła)
Testowałem to na wersji od 10 do 10.7 dla DVD i DivX zawsze to samo.

Czemu tak się dzieje? Z góry dzięki za odpowiedź.


czwartek, 18 stycznia 2007, 12:45
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post 
ścieżka podkładu dzwięku w pinnacle 10 jest jedynym i największym problemem nic na to nie poradzisz . możesz się tylko ratować ominięciem tego .
sposób 1 - zajmij się najwpierw projektem wideo , jak będzie gotowy przerenderuj go do pliku powiedzmy dv/awi . otwórz nowy projekt z tym klipem wideo gotowym i teraz podkładaj audio .100% ten sposób zadziala .

jeśli jednak będziesz zmuszony robić wszystko w jednym projekcie to ;

rada 1 - przekonwertuj do pliku wawa nie uzywaj mp3 ani podkladów smart sound .jeśli już będziesz chciał dodać klip audio to musisz wkleić tylko taki klip aby nie zmieniać jego czasu trwania , wyłącz renderowanie w tle jak zaczniesz zmieniać długości klipu audio lub zmieniać jego położenie względem wideo .

rada 2 -jeśli audio jest z klipu wideo , to przenieś audio na ścieżkę podkladu i teraz nałóż ten sam plugin przyspieszenia o tej samej wartości co klip wideo , ale plugin nakładamy z pluginów audio .

większość efektów HFX i RTFx wywołuje ten niepożdany efkt audio w pinnacle 10 . prostym sposobem jest też uważanie żeby nie zamieniać efektów na lini czasu lecz najpierw usunąć stary a dopiero wkleić nowy .

p.s. choć zwracam uwagę na metodę i najlepiej skomplikowane klipy z wieloma efektami renderować i doklejać pokolei w jednym projekcie końcowym ( przed wklejeniem sprawdzić go czy jest napewno wszysko ok. )
problem audio jest naprawdę ogromnym problemem i jeszcze nie naprawionym w żdnym patche . w pinnacle 9 takie anomalja nigdy nie mialy miejsca . problem w 10-ce jest z tym , że pinnacle ciągle wszysko renderuje niepotrzebnie i robi właśnie błędy w audio przez to .


czwartek, 18 stycznia 2007, 14:29
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 18 stycznia 2007, 12:11
Posty: 3
Lokalizacja: wrocław
Post 
Wielkie dzięki za odpowiedź.
Faktycznie pierwszy sposób chyba jest najprostszy - oczywiście jak ma się pewność, że video jest już w ostateczniej wersji. Chyba w tym momencie tym się poratuję.
Konwertowanie audio do innych formatów może wygenerować kolejne schody do pokonania - coś tak czuję. :)

Dzięki.


czwartek, 18 stycznia 2007, 15:24
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL