Teraz jest wtorek, 11 grudnia 2018, 06:52




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 MAC OS na PC. 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post MAC OS na PC.
Coraz głośniej na forach internetowych o całkiem realnej możliwości postawienia Maca na PC zatem ciekaw jestem czy komuś z szanownych użytkowników tego forum udała się ta sztuka, a jeżeli tak to z jakim skutkiem?


niedziela, 11 lutego 2007, 18:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Tak,ja postawilem Mac'a na PC ,ze skutkiem takim ze troche sie ta konstrukcja chwiała wiec musialem dwoma atari z boku podeprzec..ale tak na powazne... 8O


niedziela, 11 lutego 2007, 19:53
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
W praktyce to chyba niemożliwe. Problemem jest odmienny sposób bootowania pomiędzy mac os i windowsem. Innymi słowy pecetowy bios nie potrafi wystartować mac os


niedziela, 11 lutego 2007, 20:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
-Damian- napisał(a):
W praktyce to chyba niemożliwe.

Możliwe jak najbardziej:
http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/Main_Page


niedziela, 11 lutego 2007, 21:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 18:50
Posty: 251
Post 
-Damian- napisał(a):
Innymi słowy pecetowy bios nie potrafi wystartować mac os


Potrafi, potrafi, nowe Maki są przecież na Intelach i poza parokrotnie wyższą ceną nie różnią się od analogicznego PC.
A Maca na PC można postawić bez trudu (wymagany procesor z SSE2), łącznie z Final Cutem, inna sprawa, że to nielegalne.

_________________
http://www.art-fx.eu


niedziela, 11 lutego 2007, 21:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Chyba jestem troche nie na czasie, jak ostatnio interesowałem się tym, to nie było to możliwe
Kenzo napisał(a):
Potrafi, potrafi, nowe Maki są przecież na Intelach
To że maki są na intelach nie ma znaczenia, chodzi o sam sposób bootowania systemu (dość prymitywny w przypadku windowsa)


Ostatnio edytowano niedziela, 11 lutego 2007, 22:19 przez -Damian-, łącznie edytowano 1 raz

niedziela, 11 lutego 2007, 22:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Pytanie: tylko po co? Pozatym nie ma co prownywac Mac'a i skladaka PC, moim zdaniem stabilnosc pracy nie ma ceny...Pozatym windows na applach to troche wymuszony marketing dla urzytkownikow ktorzy boja sie Osx'a,a co do roznic cenowych to sprawdzcie oferty na stronie appla..znajomy skorzystal z promocji dla studentow i wymienil PC na MacBooka,i Ulead'a na Final Cut'a,dodatkowo otrzymal 20h szkolen FC i jak sam mowi ta zmiana jest praktycznie bezcenna.


niedziela, 11 lutego 2007, 22:17
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
Szawar napisał(a):
Pytanie: tylko po co?

W celach eksperymentatorsko-poznawczych czyli jednym słowem edukacyjnych.
Taki też cel przyświeca autorom projektu.


niedziela, 11 lutego 2007, 22:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 18:50
Posty: 251
Post 
-Damian- napisał(a):
To że maki są na intelach nie ma znaczenia, chodzi o sam sposób bootowania systemu (dość prymitywny w przypadku windowsa)


Co ma piernik do wiatraka????


Szawar napisał(a):
Pozatym nie ma co prownywac Mac'a i skladaka PC, moim zdaniem stabilnosc pracy nie ma ceny


Stabilność pracy zależy od zgrania podzespołów, jak potrafisz sam dobrze złożyć to będziesz miał tak samo niezawodną maszynę.

Ale tak czy inaczej dopóki Apple nie wprowadzi OSX do sprzedaży bez sprzętu, to co najwyżej można sobie "testować" :)

_________________
http://www.art-fx.eu


niedziela, 11 lutego 2007, 22:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Kenzo napisał(a):
-Damian- napisał(a):
To że maki są na intelach nie ma znaczenia, chodzi o sam sposób bootowania systemu (dość prymitywny w przypadku windowsa)
Co ma piernik do wiatraka????
Otóż bardzo dużo, bo to bios musi uruchonić ładowanie systemu, a biosy w pecetach i makach są różne, tak samo jak sposoby ładowania macos i windowsa. Gdyby to było takie oczywiste, to po co powstawałyby jakieś projekty?


niedziela, 11 lutego 2007, 22:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Ale design i tak jest ładniejszy :P


niedziela, 11 lutego 2007, 22:54
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 08:40
Posty: 223
Post Re: MAC OS na PC.
zet120 napisał(a):
Coraz głośniej na forach internetowych o całkiem realnej możliwości postawienia Maca na PC zatem ciekaw jestem czy komuś z szanownych użytkowników tego forum udała się ta sztuka, a jeżeli tak to z jakim skutkiem?


Mozna postawic OSX odpowiednio przygotowanego na PC ale ... tylko wiem ze 2 plyty glowne mozna do tego uzyc i to jeszcze musza miec odpowiednie wersje biosow, karty graficzne tez musza byc specjalnie dobrane, karta muzyczna. Za duzo zabawy z tym wszystkim.. nie ma 100% pewnosci ze tak postawiony system bedzie na tyle stabilny zeby moc na tym pracowa. Kazdy update systemu czy jakiejs jego czesci moze wywalic calkowicie system.

Dzis mozna kupic uzywanego PowerMaca G5 Duala 2GHz do 4tys. nadajacego sie swietnie do pracy w FCP.

Kris


niedziela, 11 lutego 2007, 23:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
Czy ja wiem. Sprawa jest banalna ale nielegalna :) Prawie na każdym nowym pececie.

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


poniedziałek, 12 lutego 2007, 00:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL