Teraz jest piątek, 22 listopada 2019, 06:34




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Jaka pamięć DDR2 ? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 1 czerwca 2006, 11:43
Posty: 51
Post Jaka pamięć DDR2 ?
Witajcie,

jestem na etapie modernizowania komputera (opartego na AMD Athlon X2) ale że nie będzie to szczytowa konfiguracja toteż i nie zamierzam wydawać majątku na "super-hiper-wydajne-i-podkręcające-się" pamięci, ale na tańsze markowe (np. Kingstony 667Mhz).

Przeglądam fora poświęcone PC, ale tam dominują maniacy ekstremalnego overclockingu :) stąd pytanie na właśnie tym forum: czy parametry pamięci DDR2 (np.timingi, CL itp.) mają duże znaczenie dla szybkości/wydajności przy amatorskiej obróbce video (DV - cięcie - parę efektów - MPG2 - DVD)? Czy też raczej zainwestować w droższe pamięci z lepszymi parametrami?

Pozdrawiam, Marc


poniedziałek, 9 kwietnia 2007, 00:54
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4882
Lokalizacja: Tczew
Post 
Nie jestem maniakiem którejś z firm, ale dzisiejszy układ cena / wydajność wskazuje na lekką przewagę C2D 6400 Intela LINK , nad konkurencją. Ten akurat konkretny model na dobrej płycie da się dodatkowo najbardziej "podkręcić". Żeby nie było - sam jeszcze jakiś czas będę używał swojego jednordzeniowego AMD, więc to nie odruch - wtopiłem to teraz i niech kolega się męczy :wink: . Co do pamięci, to ma ona znaczenie głównie przy tworzeniu projektu. Przy renderowaniu, czy przechwycie, potrzeba mniejszej ilośći. Nie wiem czy koledzy się ze mną zgodzą, ale ważniejsza w NLE jest ilość pamięci, niż jej topowe osiągi (i topowa cena). Lepszą a wcale nie droższą firmą od Kingstona jest Patriot. Do Intela najlepiej brać kości 800, AMD bardziej "lubi" niskie timmingi, w tym faktycznie niski CL.

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 9 kwietnia 2007, 10:19
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 1 czerwca 2006, 11:43
Posty: 51
Post 
Dzięki wielkie za poradę, ale jednak ten C2D jest za drogi jak na pozwolenie od żony :) Zrobię tak, że zwiększę ilość RAM-u kupując te tańsze pamięci.

Pozdraawiam, Marc


poniedziałek, 9 kwietnia 2007, 22:19
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4882
Lokalizacja: Tczew
Post 
Niestety nie udało mi sie znaleźć testów pamięci na platformie AM2, a widziałem niedawno takie. Może jeszcze wrócę do tematu. W ramach nadrabiania - ciekawy artykuł: LINK .

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 9 kwietnia 2007, 23:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
W Twojej sytuacji najlepiej bedzie kupic ram z jak najnizszym CL, AMD dobrze to wykorzystuje gdyz ma wbudowany kontroler pamieci w procek. Generalnie szybsza pamiec wplywa na wieksza przepustowosc pomiedzy dyskiem a ramem, wszystko jest zalezne od tego jak duzo jednoczesnie robisz, jest duza rozncia pomiedzy CL4 a CL3...

Pozdrawiam


środa, 18 kwietnia 2007, 10:39
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL