Teraz jest czwartek, 26 listopada 2020, 12:25




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Dlaczego vegas nie otwiera mi avi ? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 18 maja 2007, 19:54
Posty: 50
Post Dlaczego vegas nie otwiera mi avi ?
Witam. Ostatnio nagralem filmik na cyforwym aparacie, zgralem to na kompa, a potem chcialem otworzyc w vegasie 7.0. Vegas otworzyl tylko audio a obrazu w ogole nie widac. Dlaczego ? Mozna to jakos zrobic ? Jezeli nie to ew. podajcie jakis darmowy program do konwertowania plikow.
z gory dzieki.


piątek, 18 maja 2007, 20:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Tak jak sie domyślasz jest to kwestia kodeków. Niektórych Vegas po prsotu nie rozpoznaje.

Najprostszym rozwiązaniem jest przekonwertowanie pliku w programie Virtual Dub (darmowym) na AVI bez kompresji. Ponieważ piszesz, że kręciłeś aparatem cyfrowym, podejrzewam, że plik nie jest za długi i nawet bez kompresji nie powinien wiele zajmować.


piątek, 18 maja 2007, 21:29
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 18 maja 2007, 19:54
Posty: 50
Post 
Tak tylko napisalem :) A tak naprawde, to mam kilkadziesiat tych filmikow :lol: I obawiam sie, ze twoim sposobem mi nie starczy miejsca na dysku, a raczej jestem pewny ;)
Moze jakis inny pomysl ? Bo ja niestety dopiero zaczynam sie w to bawic i nic mi nie przychodzi do glowy.
pzdr


piątek, 18 maja 2007, 22:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Inna opcja (mniej miejscożerna, ale może też trochę pogorszyć jakość) to próba przepuszczenia filmików przez systemowy Windows Mowvie Maker i zapisanie ich jako format wmv. Ten format jest dobrze rozpoznawany przez Vegas.
Jesli się na nią zdecydujesz to mimo wszystko polecam zapisać filmy w najwyższej możliwej jakości. Kompresja i tak załatwi miejsce na dysku, a przynajmniej mniej na jakości stracisz.


piątek, 18 maja 2007, 22:37
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 18 maja 2007, 19:54
Posty: 50
Post 
Taak, wlasnie mialem o tym pisac ;) Bo tez tak pomyslalem.
Dzieki .

[ Dodano: Czw Maj 24, 2007 2:28 pm ]
Witam ponownie :)

Zadam tutaj moje pytanie.

Czy idzie jakos ustawic żeby film nie zajmowal, az tak duzo miejsca po zgraniu z kamery ?
Dla przykładu u mnie 00:17:56 ma 3,75GB.
Wiem, ze pozniej można to skompresowac, ale chodzi mi o to pierwsze zgrywanie z kamery.
Pozdrawiam.


piątek, 18 maja 2007, 22:41
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 24 maja 2007, 12:32
Posty: 53
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Mam ten sam problem. Vegas nie widzi mi video w avi tylko dzwięk. GSpotem sprawdzałem czy mam dobre kodeki. Mam. Zgrałem tez kodeka mjpeg. Starałem sie też dodać pliki dll z tego kodeka do bibliotkei vegasa. Nic. Mam mnóstwo avi do zmontowania a nie moge tego robic. Słyszałem ze mozna zdefiniowac to tworząc nowy projekt. Nie udało się. Czy ktoś moze pomóc? Windows Movie maker odpada =(


piątek, 25 maja 2007, 12:12
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 11 stycznia 2007, 02:04
Posty: 180
Post 
Kolejna, niestety miejscożerna rada - do .avi, przez canopusa.
Zabierze sporo miejsca, ale prawie nic nie straci.
Ja tak robię.


piątek, 25 maja 2007, 13:33
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 24 maja 2007, 12:32
Posty: 53
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Dzięki. Spróbuje

[ Dodano: Pon Maj 28, 2007 2:56 pm ]
Niestety. Wybieram to avi które chce przekonwertowac i wyskakuje mi ze sie nie da. (the source file can't be converted by this application) =/


poniedziałek, 28 maja 2007, 13:49
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 18 maja 2007, 19:54
Posty: 50
Post 
delpozzo tutaj jest rozwiązanie KLIK


poniedziałek, 28 maja 2007, 23:46
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 24 maja 2007, 12:32
Posty: 53
Lokalizacja: Warszawa
Post 
NIestety =( nie pomogło....


czwartek, 31 maja 2007, 11:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
a w jakim formacie nagrywa aparat AVI czy MOV??

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


czwartek, 31 maja 2007, 16:52
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 24 maja 2007, 12:32
Posty: 53
Lokalizacja: Warszawa
Post 
NIe chodzi mi tyle o to ze z apartau nie idzie, bo nie idzie zadne avi. Mov bez problemu. Wsadzam avi i jest tylko dzwiek. I wszystko jedno skąd, zy aparat czy kamera czy jakis inny - avi nie =/


czwartek, 31 maja 2007, 21:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
ten sam problem... niektórzy mówia by jeszcze raz kodeki instalowac jak dvix bo te konwertowanie moze zabic tyle czasu...


wtorek, 2 października 2007, 13:00
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL