Teraz jest piątek, 15 listopada 2019, 22:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Wybór procesora. 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 18 lutego 2003, 19:06
Posty: 271
Lokalizacja: mazowieckie
Post Wybór procesora.
Czy lepszy będzie pojedynczy, ale za to bardzo szybki np. intel pentium
4 GHz, czy może core duo 2 GHz. Słyszałem wiele odmiennych opinii.Zależy mi na opinii tych, którzy na co dzień pracują przy edycji wideo
i praktycznie widzą zalety i wady takiej konfiguracji sprzętu. O RAMie wiem że ma być min. 2Giga.

_________________
Sony VX 2100 UMS 7.0 i Vegas 7.0 GG 3788966


czwartek, 5 lipca 2007, 19:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Pentium to już starsza technologia - Core Duo to już całkiem nowa generacja procków i porównanie zegarów (Pentium 4/D vs. Core Duo) raczej nie jest miarodajne...

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


czwartek, 5 lipca 2007, 19:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post 
Vegas wie co zrobić z dwoma rdzeniami , wystarczy zerknąć do Menadżera zadań w czasie renderowania . Pamięci w moich projektach łyka w granicach 1,3G .


czwartek, 5 lipca 2007, 20:37
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 10:15
Posty: 51
Lokalizacja: podlaskie
Post 
core 2 duo dobrze sie kreci :D 1,8 na 3ghz stabilnie a nawet 3,5 ale trzeba mieć dobre chlodzenie


czwartek, 5 lipca 2007, 20:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 18 lutego 2003, 19:06
Posty: 271
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
Co do procesora zmierzałbym w kierunku E 6600. Płyta główna jest też istotna. Asus P5N32-E nVidia nForce 680i SLI ( może macie coś tańszego). Grafika to: GeForce 8600 GT Asus 256MB HDTV & DVI (ale chcę coś tańszego). Pamięć: PDP Patriot Dual LLK 2x1GB DDR2 EPP 800MHz CL4/1000MHz CL5. Cenię wasze wypowiedzi. Chciałbym sie zamknąć w 3 tyś. Wiem że przekroczę ten próg, tylko nie wiem o ile? Mam jescze ok. dwa tygodnie na podjęcie decyzji

_________________
Sony VX 2100 UMS 7.0 i Vegas 7.0 GG 3788966


czwartek, 5 lipca 2007, 21:36
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 29 sierpnia 2006, 22:25
Posty: 7
Lokalizacja: Wrocław
Post 
Witam,
Polecam Core 2 Duo. Co prawda E6600 nie posiadam, ale zmieniłem staruszka Athlona 1,8 z 1GB RAM (DUAL 400) na C2D E4400 z 2GB w DDR800. Efekt to 7 krotnie szybsze kompresowanie oraz swobodna praca z projekem zaierającym 4h materiału na timeline oraz jakimiś fotkami w duuużych rozdzielczościach (komu by się chciało zmieniac ich rozmiar :) )

Pozdraiwam

_________________
C2D 4400 / 2GB DUAL DDR2 / ATI X1600XT
GG 1118678
http://www.swr.xt.pl


piątek, 6 lipca 2007, 01:56
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 19 czerwca 2007, 09:37
Posty: 56
Lokalizacja: Podlaskie
Post 
Podłącze sie do tematu. Także mam zamiar kupić kompa do obróbki i własnie się zasanawiam nd różnymi wariantami.

http://www.allegro.pl/item212200685_pro ... 160gb.html

Co wy na to. Powinien chyba sobie poradzić.

_________________
Audi RS4 Avant :) :)


piątek, 6 lipca 2007, 07:26
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4870
Lokalizacja: Tczew
Post 
cycuac napisał(a):
Powinien chyba sobie poradzić.

Powinien. Wśród zalet ma: e-sata na dysk zewnętrzny, wyjścia na monitor i TV i - brak systemu operacyjnego, więc nie jesteś zmuszony używać Wisty :D .

_________________
最诚挚的问候


piątek, 6 lipca 2007, 12:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post 
Celujcie Panowie w płyty Asusa z chipsetem P35 ewentualnie jego starszą wersją P965 np; P5K, P5B


piątek, 6 lipca 2007, 12:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
panjacek napisał(a):
Celujcie Panowie w płyty Asusa z chipsetem P35 ewentualnie jego starszą wersją P965 np; P5K, P5B


popieram :)

wyłącznie Asus :idea:

polecam procek Core 2 E-6600 (@ 2,4GHz).

Zamiast RAM Patriot - polecam Geil. Nie pytaj dlaczego ... 8) Także widzę, że pracujesz na Vegas (Miras13), tym bardziej będziesz zadowolony :)

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


piątek, 6 lipca 2007, 13:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 21:01
Posty: 388
Lokalizacja: Zabrze
Post 
witam

Miesiąc temu składałem PC z:
- c2duo E4400
- RAM 1GB Geil duo
- Giforce7600 GS
- płyta Asus PN-1394
- 320GB SataII i 160GB ATA
- lcd LG HQ1774 17''
+ obudowa, całośc 2800zł. Sprzęt jak dla mnie 'REVELKA', poprzednio Athlon 2400+.

pozdrawiam

_________________
Core2Duo E4400/2GBRam Dual Geil/480GBHDD/geforce7600GS
JVC GR-D73/SoonyHC96E/ AP1.5


piątek, 6 lipca 2007, 20:26
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 15:42
Posty: 99
Post 
a co sadzicie o AMD X2 Dual Core 4200 65W i plycie gigabyte M57SLI-S4 oraz DDR2 2GB 800MHz do tego grafika GF 7600 GT 128 MB ??!! wlasnie mam zamiar zlozyc taki zestawik bo dobra cena mam na to tylko nie wiem jak te procki sie sprawuja przy montazu. Ktos moze juz probowal na czyms takim ?!

Bede wdzieczny za pilna odpowiedz


wtorek, 4 września 2007, 15:31
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4870
Lokalizacja: Tczew
Post 
Porównując stosunek cena / czas renderingu to AMD wypada lepiej, więc jeżeli nie przeszkadza to że tak obiektywnie to są słabsze, jeżeli taka moc wystarczy, to kłopotów żadnych nie powinno być. Płyty nie znam, ale firmę cenię. Pamięci jednak lepiej trochę droższe a z niskimi timmingami, CL 4 najwyżej. Podobno nawet lepiej 667 a niskie timmingi do AMD. Co do grafiki, to wolę - też AMD (stare ATI), ale to już jak kto uważa :wink: .

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 4 września 2007, 16:12
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 15:42
Posty: 99
Post 
hmmm czyli mozna na tym spokojnie pracowac ? nie bedzie problemu ? pytam bo kurde oderta kuszaca...wyjdzie mnie to 900 zł wiec skusil bym sie tylko slyszalem ze na tych prockach sie ciezko robi...ale nie wiem ile w tym prawdy


wtorek, 4 września 2007, 20:05
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4870
Lokalizacja: Tczew
Post 
capone napisał(a):
hmmm czyli mozna na tym spokojnie pracowac ? nie bedzie problemu ?

Aż za spokojnie czasem :wink: . Tak na serio Pinnacle 8 i 10 chodziły mi na Athlonie 64 / 754, (wersja 10 to tak nie do końca dobrze), a X2 to praktycznie to samo w technologii procesorów, oprócz dwóch rdzeni. Czyli ze Studio 9 nie będzie z całą pewnością problemów. Co do Premiere też nigdzie nie wyczytałem o problemach z AMD. Nowsze wersje Adobe żądają procesorów z SSE3, ale X2 mają już w odróżnieniu od Athlonów XP tą technologię.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 4 września 2007, 20:26
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL