- Barwa i kolor
- Cyfrowa ciemnia
- Ćwiczenia fotograficzne
- Czerń i biel
- Filmowanie aparatem
- Fotograf - ZUS i podatki
- Fotograf i prawo
- Fotograficzne ABC
- Fotografia aktu
- Fotografia od A do Z
- Fotografia krajobrazu
- Fotografia produktów
- Fotografia uliczna - street phofo
- Fotograficzne inspiracje
- Fotografowanie architektury
- Fotografowanie ruchu
- Fotografowanie zwierząt
- Kadrowanie
- Kompozycja
- Leksykon fotografów
- Najczęściej popełniane błędy
- Ostrość i nieostrość
- Perspektywa
- Portret
- Przygotowanie prezentacji zdjęć
- Studio fotograficzne dla początkujących
- Światło i ekspozycja
- Zarabiaj na fotografii
Dołącz do nas
Partnerzy
Potrawy trudne do sfotografowania i jak sobie z nimi radzić, cz II

Zupy. Wszelkie bezkształtne substancje. Ryż. Zapiekanki. Potrawki. Dania mokre. A także te kleiste, ciągnące i rzadkie. Oraz różne brunatności. Świetnie wiem, co czujesz. Choć niektóre tematy, jak choćby misa soczyście kolorowych, apetycznych mandarynek satsuma, są urokliwe same w sobie, to z niektórych dań piękno trzeba dopiero wydobyć. I to zadanie należy do nas, profesjonalnych fotografów. Co ciekawe, wystarczy przestrzegać kilku kluczowych zaleceń, aby nawet saag paneer nie przypominało na zdjęciu jednolitej porcji brunatnozielonej brei.
Strona 1
Mięso
Porozmawiajmy teraz o kolejnym przerażającym temacie zdjęć: mięsie. Obok zup to jedno z najbardziej problematycznych dań. Z góry przepraszam moich wegetariańskich i wegańskich przyjaciół za ten wywód, ale cóż — mięsiwo to mięsiwo i nigdy nie jest w tak oczywisty sposób piękne jak karczoch czy gruszka. Mięso jest martwe, brązowe i optycznie ciężkie, co wymaga wyeksponowania jego walorów za pomocą specyficznych technik. Jak to zrobić? Przy użyciu oświetlenia oraz dzięki właściwemu przygotowaniu. W celu wyeksponowania właściwości, kształtu oraz faktury mięsa na ogół korzystam z odpowiednio zaaranżowanych odblasków światła. Taki odblask to nic innego jak jaskrawa świetlna plama na powierzchni fotografowanego obiektu; w tym przypadku na błyszczącym kawałku mięsa. Choć w innych przypadkach — na przykład na szklankach — odblaski mogą doprowadzić do szewskiej pasji, to jeśli chodzi o mięso, mają same zalety: umożliwiają zaakcentowanie struktury dania i dynamiki kompozycji.
Dostęp do pełnej treści serwisu www.SwiatObrazu.pl jest bezpłatny - wymagane jest jednak zalogowanie do serwisu. Logowanie wymagane jest również do dodawania komentarzy.
|
DLACZEGO WARTO SIĘ ZAREJESTROWAĆ DO SERWISU SWIATOBRAZU.PL?
Przy pierwszej rejestracji otrzymasz od nas powitalny prezent: Pełną wersję podręcznika "Świat barw w fotografii cyfrowej".
A poza tym otrzymujesz bezpłatny stały dostęp do:
- wszystkich artykułów opublikowanych w serwisie swiatobrazu.pl;
- mechanizmów galerii swiatobrazu.pl
- forów dyskusyjnych;
- prezentów dla zarejestrowanych Czytelników;
- codziennego newslettera informacyjnego;
- swojego profilu osobistego, w którym będziesz mógł zarządzać galeriami, komentarzami, zdjęciami w konkursach itp.
Czas rejestracji - ok. 1 min.
Uwaga
Podczas rejestracji nie zbieramy żadnych szczegółowych danych personalnych i teleadresowych. W każdej chwili możecie usunąć trwale i bezpowrotnie dane dotyczące Waszego konta i zrezygnować ze statusu zarejestrowanego Czytelnika i wszystkich usług bezpłatnych swiatobrazu.pl. Przed rejestracją prosimy o zapoznanie się z regulaminem
Spis treści
- Strona 1
- Strona 2
Najczęściej czytane dzisiaj
Najczęściej czytane w tygodniu
Najczęściej czytane w roku
- Jak fotografować jesień
- Kompozycja w fotografii. Praktyczny przewodnik po 14 zasadach z ćwiczeniami
- Zrozumieć fotografię i wyjątkowy abonament
- Fotografia aktu: wyposażenie studia fotograficznego - praktyczny poradnik
- Fotografowanie miasta nocą - poradnik
- Poradnik: Długie czasy naświetlania w praktyce
- Fotografia od A do Z: Przysłona
- Zoom na prezenty 2022. Świąteczny poradnik zakupowy dla miłośników fotografii i wideo
- Wpływ parametrów obiektywu na jakość fotografii
- Poradnik: Zapanuj nad kolorem, cz. I - Jak urządzenia widzą kolory